Jutarnji list: 22. 2. 2000.

POSKUPLJENJE GORIVA Vlada RH odlučuje o još jednom zahtjevu Ine za poskupljenjem benzina

ZAHTJEV INE: OD 24. VELJAČE SUPER 98 STAJAT ĆE 5,47 KUNA?

Prema sadašnjim cijenama nafte na svjetskom tržištu, koje se opasno približavaju povijesnoj granici od 30 dolara po barelu, Ina je izračunala da bi gorivo trebalo poskupjeti i više od 30 posto

ZAGREB - Suočena sa zastrašujućim gubitkom od dvije milijarde kuna, koji bi mogla uknjižiti na kraju ove godine ne odobri li Vlada poskupljenje goriva, Ina je prošli tjedan poslala još jedan vapaj za poskupljenjem. Ovaj put se nada i pozitivnom odgovoru Vlade, pa se poskupljenje goriva, prema našim informacijama, može očekivati već sredinom ovoga tjedna.

Ina traži poskupljenje svih derivata od 7,9 do 25,1 posto. Gorivo za osobne automobile trebalo bi poskupjeti od 7,9 posto (super 98) do 11,1 posto (eurodizel) dok bi 25 posto poskupjelo lož-ulje, primarni benzin, bitumen, gorivo za mlazne motore, ukapljeni naftni plin i slično. Prema sadašnjim cijenama nafte na svjetskom tržištu, koje se opasno približavaju povijesnoj granici od 30 dolara po barelu (krajem prošlog tjedna barel je bio dostigao vrijednost od 29 dolara, ali je potom pao na 28 dolara), Ina je izračunala da bi gorivo trebalo poskupjeti i više od 30 posto. No, svjesna da joj Vlada to nikada ne bi odobrila, odlučila je tražiti manje poskupljenje u nadi da će to Vlada lakše pregristi. U Ini tvrde da poskupljenje koje su tražili, u stvari, "pokriva" cijenu barela od 21 do 22 dolara. Stoga naglašavaju da je poskupljenje koje se može očekivati sredinom tjedna samo vatrogasna mjera, jer je u vrijeme posljednjeg poskupljenja goriva, 13. siječnja, barel nafte stajao 17 dolara a u međuvremenu je i kuna oslabila u odnosu na dolar. Tada je dolar bio 7,5 kuna, a sada je više od 7,8 kuna.

Ina ne očekuje od nove vlade da joj dozvoli samostalno određivanje cijena, nego deregulaciju. To znači da bi Ministarstvo gospodarstva osnovalo komisiju koja bi pratila rast cijena nafte na svjetskom tržištu, a cijena goriva bi se formirala prema tri kriterija: prema cijenama sirove nafte na tržištu prema cijenama naftnih derivata na Mediteranu te prema tečaju kune u odnosu na dolar. Tako je jučer u Rijeci generalni direktor Ine Davor Štern najavio skoro ponovno poskupljenje goriva.

Mi smo zahtjev za poskupljenje goriva prije nekoliko dana odaslali Ministarstvu gospodarstva, a oni se u roku od 15 dana o tom zahtjevu moraju očitovati. U ovom trenutku mogu reći da će uskoro uslijediti poskupljenje za desetak posto, koliko je iznosilo i prošlo, za što je blagoslov dala nova vlada.

Štern je jučer prisustvovao predstavljanju novog motornog ulja Ina Super 2000 te svečanosti uručenja certifikata ISO 9001 Mazivima Rijeka.

Branka Stipić, Snježana Vujasinović, Danijela Mihalić