Novi list: 22. 2. 2000.

IZVANREDNA SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA UDRUGE HRVATSKIH SUDACA

Suci zbog plaća i u štrajk

ZAGREB - Bude li prihvaćen Vladin prijedlog za snižavanje plaća, suci su spremni i pokrenuti štrajk. Prije toga pokušat će se izboriti za svoja prava na svim nadležnim državnim adresama, uključujući i predsjednika Republike, stoji u zaključcima usvojenim jučer na izvanrednoj sjednici Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca.

Osim snižavanja plaća, što smatraju povredom međunarodnih akata i civilizacijskih standarda demokratskih zemalja u odnosu na suce, Vladi i Ministarstvu pravosuđa zamjera se što su izmjene zakona o sudačkim plaćama napravljene bez konzultacija sa sucima i njihovom udrugom, a suprotno obećanjima da se njihove plaće neće dirati. Suci, čulo se, neće biti taoci ničijih predizbornih obećanja.

Upravni odbor, uz podršku sudačkih zborova na terenu podržavaju sve dosadašnje poteze predsjednika Udruge Vladimira Gedelja, a zadužili su ga da sa stajalištima sudaca upozna Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma. Svim zastupnicima bit će upućeno i pismo - koje bi prije rasprave trebalo biti i javno pročitano - u kojem se traži da se predložene izmjene ne prihvate, da se pristupi donošenju novog zakona u čijoj bi izradi aktivno sudjelovala i sudačka udruga.

Ukoliko zakon o sudačkim plaćama ipak bude usvojen, tada će se od Županijskog doma (u kojem HDZ još ima većinu, op. a.) tražiti da se zakon vrati na ponovno čitanje.

Prilikom susreta s predsjednikom Republike kao državnim poglavarom i čuvarom ustavnog poretka, koji će se prema Gredeljevoj najavi održati danas, potrebno je posebno ukazati na delikatnu i pogibeljnu situaciju u odnosu na ustavni princip trodiobe vlasti te samostalnost i neovisnost sudbene vlasti. O svemu će biti informirani i relevantni međunarodni čimbenici.

Uputit će se i pismo predsjedniku Vlade u kojem će Udruga prosvjedovati zbog nedavnog postupka ministra pravosuđa u dijelu u kojem je od Udruge tražio dostojnije predstavnike, uz upozorenje da je objedinjavanje ministarstva pravosuđa i uprave loš potez i korak unazad.

Pismenu podršku za sve poteze, osim od čelnika međunarodnih strukovnih udruga, Udruga hrvatskih sudaca dobila je i od predsjednika Vrhovnog suda Marijana Ramušćaka i državnog odvjetnika Berislava Živkovića.

G. GRBIĆ