Novi list: 22. 2. 2000.

ODLUKA TRGOVAČKOG SUDA U ZAGREBU

Tisak u stečaju

Stečajni upravitelj bit će Rene Valčić, prema riječima nadležnih najbolji stečajni upravitelj Trgovačkog suda

ZAGREB - Trgovački sud u Zagrebu otvorio je u ponedjeljak stečaj Tiska i imenovao Renea Valčića za stečajnog upravitelja. Otvaranjem stečaja Tisak dobiva novi, čisti žiro račun, što će obradovati sve dobavljače, osobito novinske izdavače, jer će se preko njega moći normalno obavljati sva tekuća plaćanja.

Stečajni upravitelj Valčić diplomirani je ekonomist koji zadovoljava sve uvjete: nalazi se na ranije utvrđenoj listi stečajnih upravitelja i nije bio zaposlen u Tisku.

Stečajno vijeće odabralo ga je zbog još jednog važnog razloga: u Trgovačkom sudu naglašava se da je on kao stečajni upravitelj proveo dosad najuspješniju operaciju od svih stečajeva vođenih na tom sudu - stečaj s preustrojem i revitalizacijom poslovanja zagrebačke tvornice strojeva Bratstvo.

“Za razliku od stečajnih upravitelja u drugim poduzećima koji su dolazili kao grobari, Valčić je pokazao kako se dobro mogu voditi poslovi, pazeći pritom na svaku kunu", kažu predstavnici sindikalne podružnice Bratstva. U Valčićevim preporukama je i podatak da je radio kao viši savjetnik u Hrvatskom fondu za privatizaciju. Vesna Buljan, predsjednica Trgovačkog suda i stečajnog vijeća za Tisak, vjeruje da je Valčić odličan izbor. “On puno zna i voli puno raditi. Mislim da već polako postaje svjestan da će u Tisku raditi 24 sata dnevno”, rekla je, dodajući da će Trgovački sud Valčiću osigurati svu podršku kako bi se stečajni postupak proveo što brže i efikasnije.

“Ako se obistine stvari koje se čuju o Valčiću, onda bi to za Tisak moglo biti dobro rješenje”, prokomentirao je Stjepan Kolarić, predsjednik Sindikata grafičara. “Bitno je da što prije uđe u bit poslovanja Tiska, koji ima svoje tržište, dobavljače i razlog postojanja. Ne treba zaboraviti da od Tiska posredno ovise i radnici u tiskarama i drugi, gotovo čitava nakladnička djelatnost u Hrvatskoj.”

Do otvaranja stečaja razmatrala se mogućnost da za stečajnog upravitelja bude imenovan dosadašnji direktor Goran Marić. S njegovim imenovanjem složili su se i novinski izdavači, i Tvornica duhana Rovinj, djelomično i sindikati. Davala mu se podrška jer mnogi smatraju da je puno napravio u Tisku. U šest mjeseci stabilizirao je poslovanje, podnio kaznenu prijavu protiv Kutle, borio se s bankama da deblokiraju račun i vrate skinuti novac... Stečajni zakon, međutim, u članu 20. zabranjuje da se za upravitelja imenuje osoba koja je bila zaposlena kod stečajnog dužnika. Marić će, kao i svi ostali sadašnji i bivši zaposlenici Tiska, morati biti stalno na raspolaganju stečajnom vijeću i upravitelju i davati im sve potrebne informacije. Upravitelj njihovu suradnju može osigurati i novčanim i zatvorskim kaznama. I. VUKIĆ