Novi list: 22. 2. 2000.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE ŽUPANIJSKOG POVJERENIKA SSSH POVODOM STEČAJA “ORLANDA”, POSVEĆENA DUBROVAČKOJ GOSPODARSKOJ KRIZI

Zbog stečajeva novih 500 nezaposlenih

DUBROVNIK - Neposredni povod konferencije za novinare županijskog povjerenika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Iva Bratičevića, bilo je jučerašnje pokretanje stečajnog postupka pekare “Orlando” i predstečajno stanje u još četiri dubrovačka trgovačka društva s ukupno oko 500 radnika koji bi se uskoro mogli naći na spisku nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje. Kako je Bratičević upozorio, ukoliko se ove turističke sezone ne ostvare zadovoljavajući dohodovni rezultati, broj nezaposlenih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sa sadašnjih oko 10.000 mogao bi se povećati za daljnjih 2500 do 3000.

Na novinarsko pitanje zašto se na Vladu premijera Račana vrši golemi pritisak, bez poštivanja pravila da se svakoj novoj vladi daje rok od stotinu dana kako bi se mogla iskazati konkretnim rezultatima, Ivo Bratičević je objasnio:

- Nova Vlada RH je bila svjesna kakvu će gospodarsku situaciju zateći u državi i sigurno je predviđala što na samom početku treba učiniti za izlazak iz krize, pa zato na određene aktualne probleme mora promptno reagirati. Poznato je da je SSSH uoči parlamentarnih izbora potpisao sporazume s koalicijama “četvorke” i “šestorke” koje su se obvezale da ćemo raditi na zajedničkom programu i zajednički rješavati probleme zaposlenika. Međutim, još uvijek premijer i resorni ministar za gospodarstvo nisu pozvali predstavnike naše sindikalne središnjice da sjednu za zajednički stol. Ipak se nadamo da sporazumi koje smo potpisali neće ostati samo u funkciji izborne promidžbe.

Stečajni postupak “Orlanda” je poduzet s tzv. preustrojem, što otvara izglede da se pekara ne ugasi. Međutim, iako su radnici jučer došli na posao, u “Orlandu" se kruh nije proizvodio, jer je pekara ostala bez zaliha brašna, a za nabavku novih sirovina ne raspolaže sredstvima. S predstečajnom krizom suočili su se i radnici “Dubrovkinja-prometa”, “Juga”, “Zidara”, “Dalmacijabilja" i “Prvog dalmatinskog industrijskog društva”. Neka od tih trgovačkih društava ne rade više od godinu dana, a neka su ostala i bez direktora pa radnici moraju preko Trgovačkog suda tražiti da im se zaključe radne knjižice.

S. AHMETOVIĆ