Novi list: 22. 2. 2000.

DOK VLADA I FOND ZA PRIVATIZACIJU ŠUTE, BELJSKI SINDIKATI ZAPOČELI S NAJAVLJENOM AKCIJOM

Generalni štrajk u Belju

MECE - Kao što je prije nekoliko dana i najavljeno, u organizaciji tri sindikalna povjereništva (PPDIV, HUS i URS), jučer je oko 2.300 radnika baranjskog Belja, započelo s generalnim štrajkom.

Nakon niza akcija koje je ranije provodio Sindikat PPDIV a u svim pogonima Belja, a koje su imale svrhu pronalaženje rješenja oko isplate zaostalih plaća, uspostave normalnih međuljudskih odnosa između Uprave i sindikata, sada su sve tri sindikalne organizacije pristupile, prema njihovu mišljenju, jedinom načinu rješavanja nagomilanih problema u Belju.

- Isplata zaostalih plaća više nije jedini razlog ovome štrajku - izjavio je za naš list Zlatko Borovec, glavni sindikalni povjerenik PPDIV a u Belju, dodavši kako sindikati od vlasnika Belja, Hrvatskog fonda za privatizaciju, traže smjenu Nadzornog odbora i cjelokupne Uprave, budući da ih smatraju najodgovornijima za teškoće u kojime se Belje nalazi.

Sindikati su još prošloga tjedna uputili dopise Vladi i HFP-u, moleći ih da do 21. veljače razmotre njihove zahtjeve i očituju se o njima. Kako nisu dobili nikakve odgovore, jučer je započeo generalni štrajk koji će, kako kažu sindikalni čelnici, potrajati sve dok se odgovorni iz Vlade i Fonda ne očituju.

- I ovim putem još jednom molimo hrvatsku Vladu i HFP da nađu vremena i razmotre naše zahtjeve, kako bi se izbjegle još veće štete. Interes svih zaposlenika Belja je očuvanje i razvoj Belja koje ima šanse, ali s novom i sposobnijom Upravom - rekao je Borovec.

Inače, s obzirom na specifičnost proizvodnje u Belju, iako su u štrajku, u nekim pogonima rad se odvija kako ne bi bila ugrožena stočarska proizvodnja.

S. SARKANJAC