Večernji list: 22. 2. 2000.

Danica Đurđic od danas štrajka glađu pred Vladom

KOPRIVNICA - Danica Đurđic iz Reke pokraj Koprivnice, osnivateljica mjesnog odbora HDZ-a, objavila je da danas u 11 sati pred Vladom počinje štrajk glađu.
- Štrajkat ću glađu sve dok me ne primi predsjednik Vlade Ivica Račan. Želim riješiti ponižavanje, iskorištavanja i financijsku prijevaru čelnika Koprivničko-križevačke županije - rekla nam je Danica Đurđic.

Danica Đurđic proziva Ivana Stančera, prvog župana, i sadašnjeg Nikolu Gregura, koji su joj omogućili "kupnju" ugostiteljskih objekata, a nisu joj omogućili dogovoreno kreditno zaduženje, nakon čega je upala u platežne probleme. To je bio svojevrsan stranački "ping - pong" sa ženom koja je vjerovala, kao hrvatska braniteljica, koja je bila i šefica restorana u koprivničkoj vojarni.

- Koprivničko-križevačka županija nema s tim nikakve veze. To su osobni problemi, ili možda i stranački, ali nemaju dodirnih točaka sa službenim županijskim stavovima - rekao nam je pročelnik Ureda župana Ivica Švegović. (S. P.)

 

Slobodna Dalmacija: 22. 2. 2000.

DANICA ĐURĐIĆ TRAŽI SASTANAK S RAČANOM
Dragovoljka štrajka glađu

Danica Đurđić je 1991. radila kao dragovoljac u koprivničkoj vojarni, odakle je dvije godine poslije otpuštena zbog lošega zdravstvenog stanja, ali njezine nevolje počinju prije pet godina kada je naumila kupiti carinski restoran ...

Piše: Tina DISOPRA

ZAGREB — Danica Đurđić će u utorak početi štrajk glađu sve dok je ne primi predsjednik Vlade Ivica Račan, a na konferenciji za novinare, koja je najavljena za 11 sati, govorit će o svom doprinosu u Domovinskom ratu te o financijskim prijevarama čelnika Koprivničko-križevačke županije.

— Ne znam više što da radim. Pet godina već traje moja nevolja. Izložena sam prijetnjama, ponižavanju i teškoj materijalnoj situaciji, a od predsjednika Vlade ću tražiti pomoć — kazala je Danica Đurđić koja je 1991. godine radila kao dragovoljac u koprivničkoj vojarni, da bi je dvije godine poslije otpustili zbog lošega zdravstvenog stanja.
— Novi posao s
am pronašla u carinskom restoranu, a spavala sam na klupama, sve dok me sanitarna inspekcija nije izbacila. Dobila sam zatim kontejner koji je bio moj dom, da bih se tek 1996. uselila u svoju kuću, a nakon duge borbe restoran sam odlučila otkupiti. Tadašnji čelnici Koprivničko-križevačke županije obećali su mi povoljne kredite koje mi, naravno, nisu omogućili, već su se pokušali nakrasti mog novca — ispričala je.

Nakon brojnih pisama, koja je uputila članovima bivše vlade, Danica Đurđić odlučila se obratiti premijeru Račanu kako bi joj omogućio rješenje cijelog slučaja.
— Strah me da ću sada izgubiti kuću, nemam novca za isplatu branitelja koji su zaposleni u restoranu, iskorištena sam i htjela bih barem svjedočiti na sudu kako bih dokazala da su me pokrali
završila je Danica Đurđić i najavila kako će u utorak ispred zgrade Vlade RH iznijeti sve detalje.