Novi list: 22. 2. 2000.

HRVATSKI SELJAČKI SAVEZ NAJAVIO VLADI

Novi seljački prosvjed 1. ožujka

RIJEKA - Poljoprivredni proizvođači četiri slavonske županije održat će u srijedu 1. ožujka nove velike javne prosvjede na više mjesta u svakoj od tih županija. To je upozorenje Vladi da mora izvršavati obveze prema seljacima i vratiti im dug od 323 milijuna kuna za prošlogodišnji urod.

To su u Rijeci sinoć objavili čelnici Hrvatskog seljačkog saveza Ivan Kolar i Darko Grivičić, rekavši kako Slavoncima nakon višegodišnjeg rata i razaranja industrije za preživljavanje preostaje još samo poljoprivreda. U pitanju je naša egzistencija, a prosvjedima želimo simbolički upozoriti Vladu i Ministarstvo poljoprivrede da je krajnje vrijeme za donošenje operativnog plana proljetne sjetve, kao i za isplatu starih dugova, rekao je Grivičić. On je kazao kako seljaci apsolutno razumiju probleme nove Vlade, koja se susrela s nizom naslijeđenih dubioza te novim stečajevima i otpuštanjima u svim djelatnostima, ali se pitaju kad će i oni konačno doći na red. “Ministar gospodarstva Goranko Fižulić posebno nam je “izvukao živce” kad je najavio nove otkaze, stečajeve i sanacije, a mi se pitamo kad će se riješiti problemi kriminalaca koji su nas opljačkali, a još uvijek sjede i u Ministarstvu poljoprivrede i u raznim županijskim uredima", rekao je Grivičić. On je najavio kako će prosvjedi 1. ožujka trajati tri sata, od 11 do 14 sati, a seljaci mogu biti sigurni da će Hrvatski seljački savez obraniti njihove interese.

Objavljeno je i kako je HSS jučer u Istri potpisao sporazum o suradnji s 47 udruga istarskih proizvođača hrane i poljoprivrednika, a u Rijeci je uoči konferencije održan i sastanak s udrugom “Eko Liburnija”, Zajednicom seljaka “Stjepan Sulimanac”, te udrugama “Gorje”, “Od gora do mora”, “Ekop Istra”, te Udrugom ribara Obrtničke komore Rijeka. S primorskogoranskim poljoprivrednicima sporazum o suradnji s HSS-om bit će potpisan u idućih 7 do 15 dana, a cilj je vratiti dostojanstvo seljaku i zajednički nastupati prema Vladi i ministarstvu.

- Vrijeme je da seljak postane savjetnik ministru, što dosad nije bio slučaj jer se agrarna politika kreirala bez nas. Ovako udružene, ministarstvo će nas morati prihvatiti kao ravnopravne partnere u nuđenju rješenja, dok će operacionalizacija ostati na ministarstvu koje seljaku mora osigurati plasman i kupca za njegove proizvode, a onda i uredno plaćanje - rekao je Ivan Kolar. Po njemu, vrijeme je i da se službeno utvrdi status obiteljskog gospodarstva, bez obzira na veličinu posjeda ili vrstu proizvoda, a to je posebno važno za primorsko-goransku i istarsku županiju u kojoj se seljaci bave specifičnim oblicima poljoprivrede ili pak ribarstva i marikulture. Kolar je zaključio kako ga veseli što su hrvatski seljaci napokon spoznali da usitnjeni, razjedinjeni i pogaženi neće uspjeti ostvariti svoja prava, odnosno da je jedini način povezivanje, zasad pod okriljem HSS-a.

T. TOMIČIĆ