Vjesnik: 23. 2. 2000.

Dragovoljka Domovinskog rata počela štrajk glađu ispred Banskih dvora

 

ZAGREB, 22. veljače - »Ako me premijer Ivica Račan ne primi na razgovor i ne pruži mi pomoć, Vlada će biti odgovorna za još jedan izgubljeni život dragovoljca Domovinskog rata.« Rekla je to Danica Đurđic, dragovoljka Domovinskog rata iz Koprivnice, koja je u utorak pred Banskim dvorima u Zagrebu okupila novinare i započela štrajk glađu.
»Štrajkat ću glađu sve dok me Račan ne primi, jer je on sâm kazao da će Vlada pomoći svim opljačkanim i obespravljenim građanima, a ja sam jedna od njih«, istaknula je i dodala da je Vlada već pomogla mnogim firmama koje su opljačkali tajkuni.
Njezina nevolja, kako je ispričala novinarima, traje već pet godina, a nitko od ljudi i institucija kojima se obratila, počevši od Upravnog suda, nije joj ni odgovorio na pisma. Danica Đurđic 1991. radila je kao upraviteljica restorana u koprivničkoj vojarni, a dvije godine kasnije, tvrdi, dobila je neopravdani otkaz dok je bila na bolovanju. »Novi posao pronašla sam u carinskom restoranu, a spavala sam na klupama i u kamp-kućici do 1996. godine kad sam uselila u svoju kuću.« Potom je odlučila otkupiti taj restoran koji je, napominje, smješten na vrlo važnoj poziciji u Koprivnici. »Bivši korpivničko-križevački župan Ivan Stančer, sada zastupnik u Županijskom domu Sabora, prvo mi je ishodio pozajmicu u Agroobrtničkoj banci, a onda me uništio, jer se ta pozajmica nikada nije pretvorila u dugoročni kredit«, tvrdi Danica Đurđic.
Prvih godinu dana otplaćivala je »astronomske kamate« koje su iznosile 22.000 njemačkih maraka mjesečno, ali to više nije mogla financijski izdržati. Sada je u dugovima od 800.000 maraka, a restoran i kuća su joj pod hipotekom. »Direktor Agroobrtničke banke Branko Lacković i Ivan Stančer žele prevarama oteti moj restoran«, govori pedesetogodišnja dragovoljka strahujući da će izgubiti i kuću »zbog lokalnih vlastodržaca koji su je uništili«. »Od Račana«, ističe, »ne tražim novac, nego pomoć da riješim svoju tešku situaciju«.
Iz Ureda premijera u utorak je stigla poruka da se »javi za nekoliko dana«. Ali, Dragica Đurđic odgovara kako »nema šanse« da sada ode, »mogu je samo mrtvu odnijeti«. Cijelo vrijeme s njom je i Koprivničanka Marija Behin-Keleminec, koja sebe naziva borcem za ljudska prava. »Pokušat ćemo doći do Gorana Granića, premijerova zamjenika«, izvijestila je Behin-Keleminec.
Svi novinari koji su u utorak prijepodne bili ispred Vlade
kad je gđa Đurđic započela štrajk, morali su dati osobne podatke policajcu jer ih je legitimirao.

Anuška Fjorović