Nacional: 23. 2. 2000.

SUMRAK HDZ-ova KRALJA KUPUSA

U ponedjeljak ujutro, 21. veljače, PU dubrovačko-neretvanska prvo je pozvala i saslušala, a potom, u rano poslijepodne i privela istražnom sucu Županijskog suda neretvanskog tajkuna i gradonačelnika Metkovića Stipu Gabrića Jambu

USPRKOS TISUĆU STRANICA PRILOŽENE DOKAZNE DOKUMENTACIJE ŽUPANIJSKI SUDAC KARNINČIĆ ODBIO JE ZAHTJEV DA SE STIPE GABRIĆ JAMBO ZADRŽI U ĆELIJI DUBROVAČKOG ZATVORA

Željko Rogošić otkriva pojedinosti privođenja metkovskog tajkuna

Zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, PU dubrovačko-neretvanska u ponedjeljak ujutro, 21. veljače, prvo je pozvala i saslušala, a potom rano poslijepodne istražnom sucu Županijskog suda i privela gradonačelnika Metkovića, predsjednika HDZ-a i poznatog neretvanskog tajkuna, 41-godišnjeg magistra agronomije Stipu Gabrića Jambu, njegova brata Božu, vlasnika tvrtke "Jambo" iz Metkovića i Tončija Jerkovića, predsjednika Gradskog vijeća Metkovića i predsjednika Uprave nekadašnjeg trgovačkog diva "Razvitak". Iako je bilo izravnih nagovještaja da bi mogla uslijediti "krupna akcija MUP-a" a Jambo, "gospodar doline Neretve", mogao biti uhićen za pronevjere i povlaštenu rasprodaju najprofitabilnijih dijelova "Razvitka" u kojem je još 1993. bio komercijalni direktor, da je riječ o ratnom profiterstvu i najvećoj hrvatskoj gospodarskoj pljački teškoj 50 milijuna maraka, istražni sudac Bruno Karninčić, nakon iscrpnog saslušanja trojice privedenih Metkovaca, nije prihvatio nalaze kriminalističke obrade MUP-a o štetnim radnjama i gospodarskom kriminalu počinjenom u "Razvitku" d.d., "Razvitku-Predolac"d.o.o. i "Jambo"d.o.o. te je odbio zahtjev državnog odvjetnika Damira Jasprice za pritvaranjem osumnjičenika. Kako sudac Karninčić nije prihvatio zahtjev da se Gabrići i Jerković liše slobode na temelju točke 2. i 4. članka 102 KZ, koje kao razloge navode utjecaj na svjedoke, teško kazneno djelo, način i okolnosti izvršenja djela, u pratnji odvjetnika Krešimira Krsnika i Željka Gulišije osumnjičena trojka je oko 16 sati napustila Istražni centar Županijskog suda u Dubrovniku i vratila se u Metković. "Ovo je velika pobjeda neovisnog hrvatskog sudstva, a Županijski sud u Dubrovniku nije podlegao euforiji, pritiscima i ozračju linča ulice i medija", izjavio nam je u ponedjeljak na večer kontroverzni Jambo. "Iako su u policiji i sudu prema nama bili izuzetno korektni, već mjesec dana govorilo se što nam se sprema, po Metkoviću se pričalo da smo uhićeni, čak i osuđeni. Za nama je u Istražni centar išlo šest kutija od banana prepunih navodnih dokaza i dokumentacije. Našim privođenjem i traženjem pritvora trebalo je preko naših leđa spektakularno prekriti sav nerad PU i nadležnih službi u zadnjih osam godina", istako je Stipe Gabrić.

Rad, kupus i mandarine

Kriminalistička obrada uslijedila je na zahtjev Županijskog dcžavnog odvjetništva, u čijim je ladicama dugo ležalo više kaznenih prijava i, navodno, oko tisuću stranica priložene dokumentacije. Kaznene prijave protiv gradonačelnika Metkovića podnijele su Udruga malih dioničara metkovskog trgovačkog poduzeća "Razvitak", na čijem je čelu glavni Jambin ogorčeni oponent Nikola Vučković, te županijska Udruga dragovoljaca Domovinskog rata. U prijavama se upozorava na uništavanje "Razvitkove" maloprodajne i veleprodajne mreže, najjače u Hrvatskoj, radi pribavljanja imovinske koristi, na manipulacije uplaćenim novcem za prodane objekte Stipi Gabriću, na omogućavanje monopolističkog položaja "Jamba" u opskrbi "Razvitka", na štetne ugovore "Jamba" s PIK-om "Neretva” iz Opuzena u prodaji klementina i obradi 200 hektara plodne neretvanske zemlje te na prodaju robe HV-u i HVO-u po cijenama znatno višim od tržišne. Stipe Gabrić se ovih dana spominjao u medijima jer je, navodno, prisilio direktora tvrtke "Mehanika" Iliju Vukšu da mu na kredit proda dio poduzeća, stanicu za tehnički pregled vozila, i na nju se uknjižio prije isteka roka hipotekarnog kredita. Spominje se i to da je u operaciju uključena i tvrtka Bože Gabrića "Conto Commerce 94"! Na veliko se kalkulira i o poslovno-političkim vezama Stipe Gabrića i dubrovačko-neretvanskog župana, SDP-ovca Ivana Šprlje, što obojica energično demantiraju. Oni ističu da ih veže isključivo osobno poznanstvo i rukomet. Još u nedjelju na večer Jambo je u društvu svoga prijatelja, saborskog zastupnika, a u metkovskim kaznenim prijavama tvrdi se i patrona, Luke Bebića, oduševljeno bodrio rukometaše Metković-Jamba koji su pobijedili španjolskog Ciudad Reala, ne sluteći da će ga u ponedjeljak ujutro policija pozvati na saslušanje u Dubrovnik. Za Luku Bebića, nekadašnjeg ministra obrane i predsjednika saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, Jambu veže prva špijunska afera prisluškivanja o navodnim privatizacijskim planovima u dolini Neretve.

Četrdesetjednogodišnji "gospodar doline Neretve" potiče iz neretvanske zemljoradničke obitelji iz okolice Metkovića, koja je dobila nadimak po stričevu pogrešnom izgovoru francuske riječi “jambon" (žambon), pršut. Nakon završetka studija agronom Jambo vraća se na obiteljski posjed koji otac Ivo Gabrić Jambo stalno uvećava razvijajući uzgoj bresaka, mandanna, povrća i posebno kupusa, po kojem postaje poznat. U mnogim Jambinim izjavama rad, kupus i mandarine, izvor su obiteljskog bogatstva. Radio je u PIK-u "Neretva", bio je direktor bivšeg "Razvitkova" OUR-a "Predolac", a od 1993. do 1997. komercijahu direktor "Razvitka", tvrtke uz čiju se propast često veže njegov ime. Kad je sa svojom Nezavisnom listom, u kampanji u kojoj je potrošeno milijun maraka, pobijedio na izborima 1997., kad se kao gorljivi HDZ-ovac suprotstavio listi HDZ-a i pobijedio Franju Tuđmana, kad je svoju pobjedu proslavio na gradskim ulicama na kojima se u hektolitrima točilo vino i pivo, ispeklo 800 kg kobasica i 300 kg srdela, Jambo je prema vlastitom priznanju "težio" 40-ak milijuna maraka.

Priče o propasti

Nagađa se da ništa od obiteljskog bogatstva Gabrićevih trgovačka tvrtka "Jambo", svinjogojska farma u Dubravicama, još jedna pokraj Zagreba koju je na ime duga preuzeo od Mladena Jakopeca, pekarnica u Kuni na Pelješcu, samoposluge na Korčuli, Hvaru, Metkoviću, Makarskoj, klaonica u Metkoviću - nije upisano kao Jambino vlasništvo. Ono što najviše pogađa metkovsku javnost jesu priče o propasti, nezakonitoj pretvorbi i kriminalu u "Razvitku", poduzeću koje je zapošljavalo 1500 radnika, imalo vlastitu veleprodaju, maloprodaju, ugostiteljstvo, transport, hladnjače. Priča se uvijek nanovo vezuje za Jamba i ranijeg predsjednika Nadzornog odbora, bivšeg predsjednika HFP-a, ministra privatizacije, sada saborskog zastupnika Milana Kovača, te odnedavna i sadašnjeg predsjednika NO Antu Iličića. Najvrjedniji i najvitalniji dijelovi "Razvitka", vrijednog 57 milijuna maraka, prodani su na, navodno, sumnjivim natječajima u kojimaje Jambo za pojedine objekte uvijek nudio najveću cijenu. Nikola Vučković tvrdi da je "Razvitak" 1994. godinu završio sa 13,6 milijuna maraka gubitka, sljedeću sa 9,7 milijuna maraka gubitka, slično i 1996. i 1997. godinu. Međutim, u 1998. godini "Razvitak" je uknjižio skoro 40 milijuna maraka dobiti, što mali dioničari drže prijevarom i Kovačevom ekonomijom pa traže smjenu Uprave i Nadzornog odbora u kojem je i Jambo s vlasničkim paketom od 5,6 posto dionica. Mali dioničari upozoravaju na velike štete i tvrde, a policija im je, čini se, sklona povjerovati, daje gubitak "Razvitka" u prošloj godini iznosio 50 milijuna maraka. "Odbijam sve navode iz tih kaznenih prijava. Dok sam bio direktor nije se dogodila nijedna nezakonitost. Sva trojica spremni smo odgovarati za svoja djela.

Veze s generalima

Uvijek smo radili u interesu zaposlenika ‘Razvitka’ i ‘Jamba’, Metkovića, cijele županije i Hrvatske. Tvrdnje o 50 milijuna maraka gubitka i navodnim nezakonitostima iznose šarlatani i diletanti poput Nikole Vučkovića, Ivice Volarevića Buća, Stipe Kapustića Cece i Bože Šare. Radi se o skupini ucjenjivača i reketaša", tvrdi Stipe Gabrić.

Mali dioničari tvrde da je tvrtka "Jambo" jedan od najvećih dobavljača "Razvitka", da se veći dio robe mora kupovati u "Razvitkovu" skladištu unajmljenom "Jambi" po 1020 posto većim cijenama od proizvodačke, i da je samo u 1995. godini između tih dviju tvrtki ostvaren promet veći od 20 milijuna maraka. U tom kontekstu ističu se prijave "igara" s upitnim poslovanjem iskazanim dobitkom od 17,8 milijuna kuna. "Dok sam bio direktor, nikad nisam nabavio robu od ‘Jamba’ i odnosi ‘Razvitka', ‘Jamba’ i ‘Predolca’ u to vrijeme uopće me ne zanimaju. Zašto ne pozovu sve dobavljače i ne pitaju ih zašto uzimaju robu od "Jambe". Među tih 2000 dobavljača iz cijele Hrvatske je i PU dubrovačko-neretvanska. Treba li pitati načelnika zašto uzima robu koja mu je jeftinija? Za svaku kunu koju sam, navodno, pronevjerio spreman sam odgovorati pred sudom. Shvatio sam da Županijski sud nije odredio pritvor nad nama, jer ako postoje kakva djela iz 1994. i 1995. godine, za njih je trebalo suditi 1996., a ne čekati 2000. godinu", naglašava gradonačelnik Metkovića, kojega s Tončijem Jerkovićem mali dioničari i Nikola Vučković terete za blokadu računa "Razvitka", neprovođenje zakonskog stečaja i nestanak novca od prodaje imovine.

No i protiv Nikole Vučkovića, također bivšeg direktora "Razvitka", podnesena je kaznena prijava, a sam Vučković najavljuje da će podnijeti kaznenu prijavu protiv državnog odvjetnika Ante Ruskovića, koji je, navodno, više od godinu dana, zadržavao kaznene prijave malih dioničara protiv Jambe. Iz Metkovića prema Dubrovniku pljušte kaznene prijave. S druge strane, UDDR Jambu tereti za ratno profiterstvo, jer je "Jambo", navodno, koristio "Razvitak" kao posrednika u poslovima opskrbe HV-a i HVO-a hranom.

O tome ne postoji nijedan pouzdani dokument, ali u Metkoviću tvrde da je u ratnim godinama "Razvitak" dobio ekskluzivno pravo opskrbe HV-a na južnom bojištu i HVO-a, te da su o tome potpisani posebni ugovori s MORH-om i Ministarstvom obrane Herceg Bosne. Spominju se Jambine ratne veze s generalima, posebno Ćesićem Rojsom i drugima u zdanju na Trgu Petra Krešimira, s Jelavićem i logističkim centrom u Grudama, sa Škegrom i Ministarstvom financija, spominju se više cijene lubenica, tjestenine, krumpira od tržišnih, koje je "Razvitak", u vrijeme kad je Stipe Gabrić bio njegov komercijalni direktor, zaračunavao HV-u. Ali, nitko još nije o tome državnim organima predočio vjerodostojnu dokumentaciju.

Ankica Tuđman

Osim što se obiteljski posjed širio kupnjom neretvanskih parcela u Zažablju, Gabrići su zakupili i 200 hektara trajnih nasada propalog poljoprivrednog kombinata PIK "Neretva" iz Opuzena. Jambo je 1995. sklopio ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s direktorom PIK-a Tomom Filipovićem o obradi nasada jabuka i bresaka, a 1997. godine sav urod mandarina klementina je obrao, prodao i novac poklonio Humanitarnoj zakladi za djecu Hrvatske Ankice Tuđman. Upravo na problemu zemlje bivšeg PIK-a Jambo dolazi u teški sukob s dragovoljcima Domovinskog rata i tadašnjim predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a Andrijom Popovićem, Treba li zemlju podijeliti braniteljima, što se uspjelo u Opuzenu i Slivnu, ili na tim površinama treba gajiti suvremenu poljoprivrednu proizvodnju?

Površine koje je unajmio Jambo bile su najuzomije obrađene. U sukobu su stradale kulture agruma, 200 hektara vinograda, ali rat s Jambom dobili su dragovoljci. Tvrde da je to jedini Jambin poraz, koji od 1997. godine bilježi samo pobjede. Ne samo da je uz pomoć oporbenih stranaka sastavio Gradsko vijeće, koje je jedno vrijeme zajednički upravljalo Metkovićem, već na ponovljenim lokalnim izborima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji HDZ pobjeđuje jedino u Metkoviću, jer ga tamo vodi Jambo.

"Ništa ni od koga nisam uzeo. I nikoga nisam osramotio, ponajmanje oca i majku”, napominje Jambo, naglašavajući da je spreman javno odgovoriti na svaki upit, sumnju ili optužbu. Hoće li tako misliti i državni odvjetnik Jasprica, koji će, očekuje se uložiti žalbu na odluku istražnog suca Karninčića koji braći Gabrić i direktoro "Razvitka" Tončiju Jerkoviću nije odredio zatraženi pritvor? U Dubrovniku se pitaju je li ovo početak gospodarsko-političke afere. Jer ovoj e u gradu prvi slučaj od 70-ih godina da se jedan gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća privedu na policiju i pred istražnog suca.