Vjesnik: 23. 2. 2000.

Paraga: Tuđmanove su riječi tada djelovale kao javna presuda

ZAGREB, 22. prosinca - »Tvrdnja da me vrbovao KOS, odjeknula je u javnosti kao razorna bomba «, rekao je u utorak na Općinskom sudu, predsjednik »Hrvatske stranke prava 1861« Dobroslav Paraga, koji od nakladnika tjednika »Globus« potražuje 200.000 kuna naknade štete. Naime, »Globus« je u studenom 1996. godine, u sklopu intervjua s pokojnim predsjednikom Tuđmanom, objavio i tu spornu predsjednikovu tvrdnju.
»Unatoč raznim golgotama i torturama koj
e sam proživio od svoje 19-te godine, Tuđmanova je izjava uspjela kod mene izazvati nove emotivne šokove«, ogorčeno je izjavio Paraga. »Pokojni Predsjednik svojevremeno mi je bio suzatvorenik, sudjelovali smo u mnogim zajedničkim akcijama, da bi me kasnije pokušavao fizički likvidirati i optuživati, kao 1991. godine, kada me optužio da sam agent CIA. Tada sam nepravedno proveo mjesec dana u pritvoru«, rekao je Paraga, pokazavši sutkinji Vesni Kresek intervju s tadašnjim predsjednikom Vrhovnog suda Vjekoslavom Vidovićem, objavljenim u »Globusu«, u kojem je Vidović izjavio da ga je, između ostalog, Tuđman smijenio i radi puštanja Parage iz zatvora.
Paraga je istaknuo da mu »Globus« nije htio odmah objaviti demanti, nego je to učinio tek nakon što ga je objavio
»Novi list«. »Davao sam i sam intervjue "Globusu", ali su oni mijenjali tekst i nakon moje autorizacije. Po načinu na koji su to radili, shvatio sam da je taj Butković pravi politički kalkulant«. Sutkinja Kresek upozorila je Paragu da ne smije nikoga vrijeđati u sudnici, jer bi ga netko mogao tužiti, na što je odvjetnica Vesna Alaburić, koja zastupa tuženika, odgovorila da do tužbe neće doći jer »su u "Globusu" navikli na Paragin način izražavanja«.
»Nakon objave spornog intervjua, počela su na moju adres
u stizati prijeteća pisma, anonimni telefonski pozivi, uznemiravana je moja obitelj i djeca u školi, a došlo je i do raspada pojedinih ogranaka moje stranke. Pazite, pod mojom brigom, u odorama HOS-a, borilo se i poginulo stotine ljudi. Možete zamisliti kako je onda odjeknula optužba da sam ja agent KOS-a, tim više što su Predsjednikove riječi tada utjecale na javno mnijenje kao presuda«, pojašnjavao je Paraga. Na upit odvjetnice Alaburić, smatra li onda da je "Globus" korektno prenio i njegov intervju kada je za Tuđmana izjavio da je bio u KOS-u, Paraga je izjavio potvrdno, jer je to istina. »On je kao ađutant tadašnjeg generala Ivana Gošnjaka u Beogradu, jednostavno tamo morao biti«, zaključio je Paraga.

Daniela Dujmović