Novi list: 24. 2. 2000.

UGROŽENO IZLAŽENJE NEKOLIKO DNEVNIH I TJEDNIH NOVINA

“Hrvatska tiskara” ide u štrajk?

ZAGREB - Radnici Hrvatske tiskare mogli bi uskoro krenuti u štrajk, čime bi bilo ugroženo izlaženje nekoliko dnevnih i tjednih novina.

O razlozima štrajka Stjepan Kolarić, predsjednik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti, nije htio govoriti prije današnje konferencije za novinare, ali je rekao da će sindikat poštivati zakonske rokove u najavi štrajka i provesti postupak mirenja s poslodavcem.

Neslužbeno saznajemo da će radnici odlučno tražiti ponovno razdvajanje Tiskare i dnevnog lista Vjesnik. Oni su nezadovoljni od prošlogodišnjeg spajanja ta dva poduzeća, do kojeg je, po njihovim tvrdnjama, došlo zato što je time trebalo sanirati velike dugove Vjesnika. Na nekoliko posljednjih sastanaka sindikalne podružnice u Hrvatskoj tiskari, negativno je ocijenjena namjera dokapitalizacije zajedničkog poduzeća, koju treba provesti Tvornica papira Pan. Radnicima smeta što bi Pan uplaćujući samo 25 posto vrijednosti dionica, dobio odmah pravo upravljanja cijelim svojim dioničkim paketom. Pan bi, prema planu, trebao dobiti 49 posto dionica Vjesnika i Tiskare.

Uz to radnici su zabrinuti da će njihov gospodarsko-socijalni položaj biti ugrožen i stečajem Tiska.

U Hrvatskoj tiskari, najvećem tiskarskom pogonu u zemlji, tiskaju se dnevnici Jutarnji list, Sportske novosti i Vjesnik, tjednici Globus i Nacional, Arena, Glorija, Mila...

J. Ma.