Novi list: 24. 2. 2000.

NAKON IZVANREDNIH IZBORA ZA OPĆINSKO VIJEĆE U PERUŠIĆU

HDZ I HSLS zajedno

Njima će se vjerojatno pridružiti i vijećnik HSP a, dok bi na drugoj strani bili vijećnici HSS-a i jedan nezavisni

PERUŠIĆ - Izvanredni općinski izbori u Perušiću su prošli, a sada predstoji osnivanje Općinskog vijeća i izbor predsjednika Vijeća i načelnika Poglavarstva. Na prethodnim je izborima najviše glasova dobivao HDZ, no na ovim izvanrednim, glasovi birača prilično su ujednačeni. Tako je HDZ za svega 36 glasova jači od HSS-a, a od HSLS-a za 51 glas, dok je svega 15 glasova između HSS-a i HSLS-a. Iz toga je vidljivo da su ovog puta birači itekako razmišljali kojoj će stranci dati glas. Predizborna kampanja bila je znatno organiziranija, pa su i rezultati vidljivi. Valja uočiti da je najmlađa stranka, HSS, odmah iza HDZ-a, čiji su članovi većinom iz redova poljoprivrednika, a ne smije se zaboraviti da je HSS ojačan bivšim iskusnim članovima HDZ-a, koji su pridonijeli svojim iskustvom i znanjem jačanju parole od “Zna se” (HDZ) u “Nek se zna” (HSS).

HSLS je predstavio realni program i kvalitetne predizborne skupove, te tako u samom Perušiću odnio uvjerljivu pobjedu, dok je na vanjskim dijelovima općine promidžba bila slabija, pa su i rezultati na toj razini. U razgovoru s predsjednikom HSLS-a Draganom Hećimovićem saznali smo da će se ubrzo znati s kim će njegova stranka u koaliciju ili politički savez, sa strankom koja bude imala najsličniji i najrealniji plan rada na lokalnoj razini.

Inače u Perušiću se prepričava da će najvjerojatnije doći do koalicije izmedu HDZ-a i HSLS-a, a i program HSP-a sličan je planovima i programima tih dviju stranaka. Ako do toga dođe, te će tri stranke imati 11 od 16 vijećnika, te će njihova trojna koalicija moći sastaviti općinsku vladu, dok će na drugoj strani biti HSS s četiri vijećnika i jedan nezavisni vijećnik.

V. MALEKIN