Večernji list: 25. 2. 2000.

NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE HAŠKOG TRIBUNALA GLASNOGOVORNIK TUŽILAŠTVA OBJASNIO ŠPEKULACIJE OKO ISTRAGE NAD PREDSJEDNIKOM TUĐMANOM
Nove optužnice - stara imena

BRUXELLES - Neka od suđenja haškog Tribunala za ratne zločine održat će se u regijama gdje su zločini počinjeni, potvrdili su na prvoj i od sada redovnoj konferenciji za novinare u Bruxellesu glasnogovornici Tribunala Jim Landale i Paul Risley.
Premda se ovim Haški sud suočava s mnoštvom tehničkih i financijskih problema, od smještaja sudskih vijeća i osoblja do pitanja sigurnosne naravi, ideja se "pažljivo razmatra", a dolazi u obzir najmanje za godinu dana. U praksi to bi bilo suđenje npr. u Zagrebu
ili Sarajevu. Hrvatska je i dalje "u prekršaju u odnosima s Tribunalom budući da do sada nije proslijedila tražene dokazne materijale vezane za istragu o mogućim zlodjelima prilikom operacija Oluja i Bljesak", izjavio je glasnogovornik Tužilaštva Paul Risley.

Risley je dijelom objasnio špekulacije o istragama nad Franjom Tuđmanom. Tužiteljičin je zamjenik Graham Blewitt nedavno imao pravo kad je kazao da je Tudman "bio pod istragom", a Risley je obrazložio da to znači "mogućnost" da se Tuđman nađe u ulozi "neoptuženog suučesnika", što je pravni termin za osobu čije bi se ime moglo pojaviti uz imena optuženih u nekoj od optužnica koje zaokružuje Tribunalovo Tužilaštvo.

Haški je tim za odnose s javnošću objavio da će uskoro početi suđenja za zlodjela u logorima Omarska i Keraterm, seksualno nasilje i porobljavanje u Foči, te masakr u Srebrenici. Najavljena je i mogućnost proširenja "kosovske" optužnice, te nove optužnice vezane za ulogu srpskih vojnih snaga u zlodjelima u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

L. Stipić-Niseteo