Večernji list: 25. 2. 2000.

ZASTUPNIČKI DOM: ODBIJEN RAČANOV AMANDMAN

Plaće manje 27, a ne 40 posto

Mesiću 21.385, Tomčiću, Račanu i Sokolu 18.330, ministrima 15.275, a zastupnicima 12.831 kuna

Amandman koji je Vlada s premijerom Ivicom Račanom na čelu uputila u srijedu Saboru, a kojim se predviđa da osnovica za izračunavanje plaće državnih dužnosnika bude 85 posto prosječne plaće, jučer nije prošao. Zastupnički je dom, naime, u nastavku svoje 2. sjednice većinom glasova prihvatio Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a s njime umjesto Vladina amandmana onaj koji su zajedno predložili Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav te Odbor za zakonodavstvo. Tako će se kao osnovica uzimati prosječna plaća u punom iznosu.
Plaće dužnosnika izračunava
t će se tako da se 3.055 kuna (prosječna plaća u Hrvatskoj prošle godine) množi s koeficijentom za određenog dužnosnika.
Predsjednik RH tako će primati plaću od 21.385 kuna, a predsjednici Sabora, Vlade i Ustavnoga suda 18.330 kuna. Ministrima će mjesečna
platna vrećica težiti 15.275 kuna, a saborskim zastupnicima 12.831 kunu.

U zakon je ušla i odredba po kojoj će se plaća dužnosnika uvećavati 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža, no ta se odredba neće primjenjivati ove godine, jer u proračunu nema novca. Predsjednik Zastupničkoga doma Zlatko Tomčić objasnio je da će se tim smanjenjem dužnosničke plaće smanjiti 27 posto, a uključujući neprimjenjivanje odredbe o radnom stažu, to će značiti smanjenje ukupno 40 posto.

Tomčić: Predizborno obećanje je ispunjeno

- Želim jasno ukloniti sva nagađanja u javnosti o tome kako vladajuća koalicija ne ispunjava svoja obećanja - kazao je Tomčić. O odbijanju Vladina amandmana koji predviđa dodatno smanjenje od 15 posto, Tomčić je kazao kako bi svako smanjenje plaća veće od 40 posto bilo neprimjereno.

Zastupnički je dom jučer prihvatio i izmjene Zakona o plaćama pravosudnih dužnosnika, koje su u osnovi identične izmjenama plaća državnih dužnosnika. Ministar pravosuđa dr. Stjepan Ivanišević kazao je kako su izmjene prihvaćene samo radi toga da plaće pravosudnih i državnih dužnosnika ne bi bile vezane. Ministar je kazao da će biti smanjene samo plaće visokih pravosudnih dužnosnika, i to od 20 do 29 posto, a na nižim razinama plaće ostaju iste ili se neznatno povećavaju. Znatnija smanjenja odnose se samo na šest posto pravosudnih dužnosnika.
Uime Odbora za pravosuđe Luka Trconić (HSS) kazao je da sudstvo mora dijeliti stanje u društvu, a prijedlog za treće čitanje radi popravljanja koeficijenata nije prošao. Ingrid Ant
ičević-Marinović (SDP) u ime Odbora za zakonodavstvo i Odbora za ustav i poslovnik kazala je kako su prijedlogom pogođeni najviši pravosudni dužnosnici, koji na izmjene imaju i najmanje primjedaba.

U raspravi po klubovima Vladimir Šeks (HDZ) predložio je da se prijedlog uputi u treće čitanje. Od drži da se ne bi smio izglasovati zakon u kojemu je sudbena vlast diskriminirana jer nije obuhvaćena odredba o uračunavanju radnog staža.
Ingrid Antičević-Marinović kazala je da Šeks svojim izjavama obmanjuje javno
st.
Nakon rasprave, ministar Ivanišević kazao je kako će se i njegova plaća sa sadašnjih 10.000 kuna smanjiti na 9.653 kune, odnosno 3,47 posto. Nakon toga većinom glasova zakon je prihvaćen.

Zastupnici su jučer započeli i raspravu o Izvješću državnog ureda za reviziju za 1998. godinu. Glavna državna revizorica Šima Krasić nije se posebno osvrtala na pojedinačne slučajeve iz izvješća koje u integralnu obliku obuhvaća čak 25.000 stranica, a zastupnicima je predočeno u skraćenu obliku.

Odbor za financije i državni proračun zauzeo se za to da za nepravilnosti iz izvješća s obilježjima kaznenih djela svoje poduzmu tijela sudbene i izvršne vlasti. Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo kritizirao je nabavu stanova i automobila bez odluke Nadzornog odbora. U raspravi po klubovima Željko Glavan ispred HSLS-a zauzeo se za to da odgovorni za propuste plate kazne ili odu u zatvor, jer do sada toga nije bilo.
Dragica Zgrebec (SDP) ocijenila je korisnim što u sabornici sjede ljudi koji su vodili ministarstva o či
joj se rastrošnosti vodi rasprava. Zastupnici vladajuće koalicije izrazili su nezadovoljstvo dosadašnjom praksom HDZ-ove Vlade, MUP-a i Državnog odvjetništva koji nikad nisu postupili prema naputcima Zastupničkog doma i odredili kaznenu odgovornost za kršenje zakona koja je ustanovila Državna revizija.
Joško Kontić (HSLS) zaključio je da sadašnji saziv nema pravo pustiti da ostanu nerazjašnjeni revizorski nalazi iz 1997. Za još do prekjučer službenu tajnu o trošenju novca u MUP-u, MORH-u i MVP-u Kontić je
rekao da se može zaključiti kako su tamo imali dobar apetit, a službenim karticama kupovali su za sebe i djecu... U siromašnoj Hrvatskoj na to nitko ne reagira, a u bogatoj Švicarskoj zbog takvih stvari padaju ministri, zaključio je Kontić.

Skupi dimnjačari u MORH-u i olovke u MUP-u

Zamjerio je i prekomjernom zapošljavanju u državnoj upravi, suprotno Vladinoj odluci, i dodao da je 150 zastupnika prevelik trošak za Hrvatsku.
I Ivan Ninić (SDP) zaključio je da je neprihvatljivo što nitko nije kažnjen za pljačku imovine, a kritizirao je državnog odvjetnika što nikad nije ništa poduzeo da se kazne kršitelji zakona. Dr. Đuro Njavro uime HDZ-a rekao je da bi revizorske nalaze trebalo staviti na Internet kako bi bili dostupni svakom poreznom obvezniku. Marin Jurje
vić (SDP) zbrojio je da su troškovi dimnjačarskih i smetlarskih usluga u MORH-u, kupnja olovaka i papira u MUP-u i protokolarnih odijela i slika u MVP-u iznosili više nego ukupni proračun Ministarstva kulture.

Hrvoju Kraljeviću iz HSLS-a i Zdenku Haramiji iz HSS-a od jučer je zastupnički mandat u mirovanju, a umjesto njih prisegnuli su Drago Novina i Stjepan Dehini.
Rasprava će se nastaviti danas u 9.30 sati o reviziji, a zatim je na dnevnom redu osnivanje istražnog povjerenstva za "Večernji list".

Izvijestili D. Đuretek, I. Kustura, B. Kovač i M. Šarić