Jutarnji list: 25. 2. 2000.

HUS: VLADIN PROGRAM KAO TUĐMANOVE POSLANICE

ZAGREB - Program nove vlade podsjeća na poslanice bivšega predsjednika Republike jer nabraja ciljeve kao što su gopodarski rast, ubrzano zapošljavanje te povećanje proizvodnje i izvoza, ali ne određuje ni mjere operacionalizacije niti rokove, osim četverogodišnjeg razdoblja, ocijenila je danas Hrvatska udruga sindikata.

- Odustajanje od sanacije propalih poduzeća je prihvatljivo, ali pritom Vlada treba reći kojim će to modelima restrukturirati poduzeća s tržišnom perspektivom - istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak i dodao: - HUS pozdravlja Vladinu najavu izrade gospodarske strategije Hrvatske, no prije toga treba napraviti inventuru situacije u gospodarstvu i riješiti njegovu rak ranu - nelikvidnost. Osim toga, ako želi pregovore o socijalnom paktu, Vlada mora osigurati redovitu isplatu zarađenih plaća.

Iako pozdravlja prijedlog novog proračuna, Mučnjak sumnja da će ga biti moguće ostvariti.

- Lani smo upozoravali da je proračun od 48 milijardi kuna nerealan jer gospodarstvo može podnijeti proračun od 41 do 42 milijarde, a ove je godine situacija mnogo teža upozorio je Mučnjak. (H)