Večernji list: 25. 2. 2000.

OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO TRAŽI ISTRAGU I PRITVARANJE METKOVSKOG TAJKUNA I GRADONAČELNIKA

Umjesto u pritvor, Jambo s rukometašima otišao u Španjolsku
Kada će se osumnjičeni pojaviti pred istražnim sucem još nije poznato

DUBROVNIK - Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku u srijedu je Istražnom centru podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv gradonačelnika Metkovića Stipe Gabrića Jamba i prijedlog za određivanje pritvora za njega. Zahtjev je podnesen i protiv njegova brata Bože Gabrića, vlasnika i direktora poduzeća "Jambo" d.o.o., te Tončija Jerkovića, generalnog direktora poduzeća "Razvitak" d.d. i predsjednika Gradskog vijeća Metkovića. Svi su osumnjičeni za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju.
Kada će se osumnjičeni pojaviti pred istražnim sucem nije poznato, ali, kako doznajemo, Stipe Gabrić Jambo jučer se pismom javio istražnom sucu Bruni Karninčiću, u kojemu ga obavještava da će zbog preuzetih međunarod
nih gospodarskih i sportskih obveza s Rukometnim klubom Metković-Jambo od 24. do 27. veljače ove godine boraviti u Španjolskoj! Jučer je, doznajemo, i otputovao.
Kako smo već pisali, osumnjičene se tereti da su se tijekom 1994., 1995. i 1996. godine zajed
nički dogovorili da poduzeću "Jambo" pribave nepripadajuću materijalnu dobit. Braća Gabrić dogovorila su se da će poduzeće "Predolac Trade" kupovati robu od poduzeća "Jambo" po znatno višim cijenama od onih za koje je istu robu mogao nabaviti od drugog dobavljača, s kojim je inače u poslovnom odnosu, a od kojega je i "Jambo" nabavljao robu. "Predolac Trade" kupio je tako od "Jamba" robu vrijednu 109,271.680,50 kuna, čime je "Jambo", na razlici u cijenama, a na štetu poduzeća "Predolac Trade", ostvario 17,963.306,35 kuna koristi. "Jambo" je potraživanje manjim dijelom naplatio od "Predolac Tradea", a 15,148.147 kuna potraživanja kompenzirano je, u dogovoru s osumnjičenim Jerkovićem, nekretninama u vlasništvu "Razvitka", na što je bez pravne osnove pristao direktor Jerković iako između "Razvitka" i "Predolac Tradea" nije postojao dužničko-vjerovnički odnos u rečenom iznosu.
S. Gabrića Jamba i T. Jerkovića sumnjiči se i da su 1995. i 1996. godine u zajedničkom dogovoru "Predolac Tradeu" pribavili 43,317.895,30
kuna na štetu poduzeća "Razvitak". Naime, T. Jerković je u ime "Razvitka" sklopio više kupoprodajnih ugovora s fizičkim i pravnim osobama iz Hrvatske i BiH o prodaji nekretnina u isključivom vlasništvu "Razvitka" u spomenutom iznosu, a u ugovorima je naveo da se novac od prodaje uplati na račun poduzeća "Predolac Trade". Stipe Gabrić Jambo je u ime "Predolac Tradea" prihvatio neosnovano uplaćena sredstva, čime je na štetu "Razvitka" stečena nepripadajuća imovinska korist.

M. Gojun