Novi list: 25. 2. 2000.

NEKADAŠNJI IMOTSKI TRGOVAČKI DIV “NAPREDAK” D.D. NA KOLJENIMA

Od 1. ožujka u stečaju

IMOTSKI (Stina) – “Napredak" d.d., nekadašnji imotski trgovački div, nakon višemjesečnih sukoba djela radnika s direktorom Zdeslavom Tonkovićem, 1. ožujka odlazi u stečaj. Prve poteškoće “Napretka” koji je '90. godine imao 169 dužnika diljem Dalmacije i Hercegovine, počele su stvaranjem daleko jeftinijeg hercegovačkog tržišta. No, nezadovoljstvo djelatnika, kako tvrde, krenulo je kada je Tonković počeo rasprodavati “Napretkove" objekte u bescjenje, istovremeno ne isplaćujući plaće. Danas su od tog poduzeća ostale tek četiri trgovine u središtu Imotskog.

Dio zaposlenika okupljenih u Stožer za obranu “Napretka", na čelu sa Stipom Gadžom, izgubivši strpljenje zbog danas već 20 neisplaćenih plaća, prije 15 dana iselili su direktora Zdeslava Tonkovića iz Upravne zgrade te promijenili brave na ulaznim vratima. Tonkovića optužuju i za od lipnja '98. godine neplaćeno mirovinsko osiguranje.

Braneći se od ozbiljnih optužbi članovi stožera, direktor gotovo propalog poduzeća tvrdi kako veletrgovina u Imotskom više ne može funkcionirati.

- Iako su svi imali pravo na ostanak, od 70 djelatnika tek je polovica pristala raditi u robnoj kući “Ima” koja je prodana privatniku. Ostali dio okupio se u samozvanom Stožeru za obranu, s ciljem da se dokopa dijela “Napretkovih” objekata. Jedan od njih je tržnica koja nije samo u vlasništvu “Napretka” već i Grada, a vrijedi više od 30 tisuća DEM, kazao je Tonković.

Bilo kako bilo, najavljeni stečaj početkom ožujka trebao bi zamrznuti sukobe “Napretkovaca” a otvoriti rješavanje ovog naraslog imotskog problema.

M. JOVIĆ