Slobodna Dalmacija: 25. 2. 2000.

NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE DAMIR BEGOVIĆ, PREDSJEDNIK UPRAVE HEP-a, NAJAVIO:

Struja skuplja dvanaest posto?

Nakon porasta cijena nafte HEP traži od Vlade ukidanje popusta koji su do sada važili za potrošače, i to 12 posto za kućanstva i osam posto za industriju, rekao je Begović

Piše: Sandra CARIĆ

ZAGREB — "Zbog neočekivano velikog porasta cijena tekućeg energetskoga goriva, odnosno nafte i mazuta, koji su tijekom 1999. godine poskupjeli čak 130 posto, Hrvatska je elektroprivreda pretrpjela povećanje troškova poslovanja od 11 posto, jer se istodobno cijena električne energije u Hrvatskoj nije mijenjala još od 1994. godine. Stoga ćemo i dalje od Vlade zahtijevati da nam odobri ukidanje popusta koji su do sada važili za potrošače, i to 12 posto za kućanstva i osam posto za industriju.

Nužnim usklađivanjem cijena električne energije s realnim troškovima proizvodnje omogućavamo poslovanje s pozitivnim financijskim rezultatom, čime direktno zadržavamo ostvareni investicijski rejting na međunarodnom kreditnom tržištu", kazao je direktor Uprave Hrvatske elektroprivrede Damir Begović na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak.

"Onoga trenutka kada se ukinu važeći popusti i kada se počne primjenjivati cijena struje koja je suprotna sadašnjem tarifnom sustavu, odgovorno vam tvrdim da idućih pet godina neće biti potrebno mijenjati cijenu električne energije, jasno uz uvjet da ne dođe do devalvacije kune", dodao je Begović.

Napomenuvši kako je HEP proteklu godinu završio s pozitivnim poslovnim rezultatima, direktor Direkcije za ekonomske poslove Damir Skansi je iznio podatak kako HEP ovoga trenutka, unatoč dobroj naplati tijekom protekle godine, potražuje milijardu i 400 milijuna kuna od potrošača, od čega čak 22 posto otpada na tzv. zaštićene potrošače na koje HEP nema nikakva utjecaja, a to su Ministarstvo obrane, MUP, javna rasvjeta, zdravstvo, školstvo i ostale strukture. Istodobno HEP duguje oko 700 milijuna kuna, od čega nešto više od polovine te sume otpada na dug Ini, s kojom su u tijeku pregovori o promjeni uvjeta naplate u ugovorima o suradnji.

Kada je, pak, riječ o naplati potraživanja, direktor Direkcije za distribuciju Damir Karavidović je napomenuo kako je HEP prisiljen plaćati isporučeno gorivo pod vrlo nepovoljnim uvjetima zbog izuzetne kratkoće rokova koja im je nametnuta ugovorima, dok istodobno potrošači ne podmiruju svoje obveze na vrijeme. Stoga je Uprava HEP-a ovih dana usvojila prijedlog konkretnih mjera za unapređenje poslovanja u nabavi, prodaji i naplati električne energije, topline i prirodnog plina kako bi potakli potrošače da urednije podmiruju svoje obveze. Jedna od novina koje su u fazi pripreme jest i uvođenje pretplatničkog brojila, koje funkcionira na načelu zakupa određene količine električne energije, odnosno unaprijed plaćene struje, pri čemu će, kako je najavljeno, na vlastiti trošak instalirati nova brojila onim potrošačima koji pokažu interes za takav način suradnje.

Jedno od pitanja Damiru Begoviću koje se nikako nije moglo izbjeći jest i o njegovoj budućnosti na čelu Uprave HEP-a s obzirom na najave nove vlasti da će smjenjivati direktore poduzeća u većinskom vlasništvu države.

"Moj sadašnji ugovor i ugovor članova Uprave vrijede do listopada 2001. godine, a o tome hoće li oni biti raskinuti ili pak produženi, odlučuje isključivo Nadzorni odbor. Ako govorimo o stručnosti, neka se procijeni naš učinak i uspješnost poslovanja proteklih godina, no osobno mislim da je ocjenu naše uspješnosti dala međunarodna agencija koja je HEP-u dodijelila međunarodni kreditni rejting, a to je velik uspjeh na svjetskom kreditnom tržištu. Uostalom, o našoj uspješnosti i našim ugovorima odlučit će naš vlasnik", kazao je kratko Begović.