Slobodna Dalmacija: 25. 2. 2000.

MILANKA OPAČIĆ, PREDSJEDNICA SABORSKOG MANDATNO-IMUNITETNOG POVJERENSTVA

Ako bude zatraženo, skinut ćemo imunitet i Mateši i Pašaliću

Zastupnički imunitet podrazumijeva ponajprije zaštitu za izraženo mišljenje, ali imunitet ne može biti skrovište onima koji su počinili kaznena djela, što ovisi o policijskoj istrazi

Piše: Silva PAVIĆ-STAZIĆ

Kako što su razne pisane i nepisane norme za vrijeme HDZ-ova režima bile podložne klasičnoj zloupotrebi, tako je i institut zastupničkog imuniteta, kojim se štiti zasutupnika od sudskog progona za izgovorenu riječ, posve krivo, gotovo nakaradno, tumačen i primjenjivan. Politička je odluka bila da se zastupniku, bez obzira na djelo za koje ga se tereti, imunitet ne skida, što znači da je Zastupnički dom, kao vrhovno zakonodavno tijelo u državi, izravno ometao provođenje pravde i sankcioniranje kršenja zakona koje je to tijelo donosilo. Tu će praksu, najavljuje predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva Milanka Opačić, nova parlamentarna većina u potpunosti izmijeniti.

Zaštita mišljenja

— Zasigurno se mnogi pitaju hoće li se rad Povjerenstva kojemu ste na čelu u pogledu skidanja imuniteta pojedinim zastupnicima, ako za to postoji razlog, bitno razlikovati od prethodnog, kojemu je na čelu bio HDZ-ovac Milivoj Kujundžić?

Apsolutno! Prijašnji sastav Mandatno-imunitetnog povjerenstva zauzeo je stav da nikome od zastupnika, neovisno o djelu za koje se pokreće postupak, neće skinuti imunitet. To će se sada izmijeniti. Predložit ću Povjerenstvu da svaki zahtjev pomno razmotri i ako se pokaže osnovanim — da se Zastupničkom domu sugerira skidanje imuniteta.

— Što ćete smatrati osnovanim zahtjevom?

Ako je, primjerice, riječ o gospodarskom kriminalu, zloupotrebi službenog položaja, ili o kojem drugom ozbiljnom kaznenom djelu, osim, naravno, progonu za izgovorenu riječ, imunitet se mora skinuti. Institut zastupničkog imuniteta nije i ne smije biti sredstvo kojim se netko može zaštititi od odgovornosti za počinjena kriminalna djela.

Imunitet podrazumijeva zaštitu prije svega za izraženo mišljenje, izgovorenu riječ, slobodu zastupnika da iznosi sumnju u nekoga ili nešto, jer je na koncu državni odvjetnik dužan pokrenuti istragu na temelju zastupničkog pitanja.

Kao predstavnik građana zastupnik mora moći nesputano raspravljati i slobodno govoriti, ali institut imuniteta ne smije ga štititi od odgovornosti za eventualne kriminalne radnje.

— Što ste u naslijeđenim dokumentima našli, jesu li baš svi zahtjevi bili neosnovani, ili je ipak tu bilo nečega?

Među 21 zahtjevom, dva su podnesena zbog nesavjesnog gospodarskog poslovanja i zaključenja štetnog ugovora, a jedan zbog prijevare i radnji protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja. Sva tri zahtjeva podnijela su općinska državna odvjetništva.

— Na koga se to odnosilo, koje su zapriječene kazne za spomenuta djela?
Sve je to bilo javno, na sjednicama Povjerenstva, i u medijima objavljeno. Riječ je o tadašnjem HDZ-ovu zastupniku Antunu Pitloviću i nezavisnom zastupniku Alojzu Brkiću, koje se teretilo za nesavjesno gospodarsko poslovanje i sklapanje štetnog ugovora, za što je zapriječena kazna od šest mjeseci, odnosno od godinu dana do pet godina zatvora.

Treći zahtjev odnosi se na Pavu Šarčevića, HSS-ova bivšeg zastupnika, a zapriječena kazna je godinu dana.

— Ako se imunitet ne skine, što se događa s postupkom, ide li u zastaru?
Sudski postupak miruje, što znači da rokovi za vrijeme zastupničkog mandata ne teku i onoga trenutka kada mandat prestane, sud može pokrenuti postupak. Zašto bi, međutim, netko bio zaštićen ne četiri godine, nego i jedan dan.

Prilika na sudu

— Kako ćete reagirati ako se, primjerice, pokaže opravdanim skidanje imuniteta brojnim zastupnicima najjače opozicijske stranke?

Povjerenstvo bi prije svega trebalo biti vođeno načelom da imunitet ne može biti zaštita i skrovište onima koji su počinili određena kaznena djela. Koliko će se zastupnika naći na dnevnom redu Povjerenstva, i kojim će strankama pripadati, ovisi prije svega o radu kriminalističke policije i državnog odvjetništva koje je dužno podnijeti prijave, odnosno pokrenuti istragu.

— Konkretno, što će biti ako, primjerice, netko zatraži da se skine imunitet Iviću Pašaliću, Zlatku Mateši, Milanu Kovaču, Juri Radiću ili drugim bivšim visokim dužnosnicima, jer gotovo čitava bivša vlada sjedi u Zastupničkom domu?

Imena sama po sebi nisu bitna, jedino su bitna biti djela za koja bi se nekog zastupnika moglo teretiti, bez obzira na stranačku pripadnost.

Ako bi Povjerenstvu stigao zahtjev za skidanje imuniteta radi pokretanja postupka protiv nekog zastupnika za koga se sumnja da je koristeći se svojim položajem sklapao štetne ugovore, ili na bilo koji način oštetio državu i njezine građane, Sabor će mu dati priliku da pred sudom dokaže svoju nevinost ili da sud dokaže njegovu krivnju.

Jednim potezom oštetili Fond za 65 milijuna DEM

Svatko mora snositi odgovornost za ono što je učinio. Ne smiju više nekažnjeno prolaziti djela poput onih koje je utvrdila Državna revizija.
Čitajući izvješća Državne revizije, pronašla sam podatak da je samo jednom transakcijom dionica iz portfelja Mirovinskog fonda taj isti Fond oštećen za 65 mil
ijuna njemačkih maraka. Za takva djela netko mora odgovarati.