Večernji list: 25. 2. 2000.

OGORČENI RADNICI VELKOMA JUČER PRED POGLAVARSTVOM

Velkomovci prijete blokadom Velikogoričke ceste

Otprilike 400 radnika velikogoričkog komunalnog poduzeća Velkom jučer je prosvjedovalo pred zgradom Gradskog poglavarstva tražeći isplatu plaća za prosinac i siječanj te hitnu sanaciju komunalca i rješavanje kriminala pri gradnji Tržnog centra.
"Lopovi", "tražimo ostavke", samo su neke od parola što su ih
velkomovci izvikivali stižući pred Poglavarstvo, predvođeni predsjednicom Sindikata komunalnih radnika Hrvatske Ankicom Svobodom, predsjednikom Udruge radničkih sindikata Borisom Kunstom i sindikalnim povjerenikom Velkoma Željkom Cavrićem.

Kunst je istaknuo da su došli pred Poglavarstvo kao većinskom vlasniku poduzeća kako bi posljednji put pokušali riješiti problem. Ne riješe li ga, prosvjedovat će pred Vladom, a u krajnjem slučaju blokirati i Velikogoričku cestu, najavio je Kunst.
Gradonačelnik Velike G
orice Josip Stepanić prisutnima se obratio tražeći razumijevanje i strpljenje napominjući kako su svi papiri kod državnog odvjetnika koji treba rješavati kriminal.

Sindikat i Poglavarstvo pregovarali su sat vremena, no nisu se uskladili. Dogradonačelnik Krešo Hubak obećao je kako će u roku sedam dana pronaći novac za isplatu plaća, no predsjednik Gradskog vijeća Josip Bobesić i pročelnik za financije Josip Cvetnić oštro su se suprotstavili njegovim riječima tvrdeći da Grad trenutačno nema dovoljno novca te iz proračuna nije moguće izdvojiti za plaće Velkomu.
Poglavarstvo je ponudilo sporazum kojim se kao većinski vlasnik obvezuje da će u suradnji s Upravom, uz dogovor s Ministarstvom graditeljstva, obnove i razvoja, Ministarstvom financija te Gradom Zagrebo
m, nabaviti novac za isplatu zaostalih plaća u skladu s mogućnostima proračuna i redovnim djelatnostima Velkoma u roku sedam dana, tj. do 2. ožujka. Takav sporazum sindikat je odbio uz obećanje kako će sve sindikalne akcije biti nastavljene, a kako kaže Kunst, potrudit će se i da se smijeni sadašnji saziv Poglavarstva koje nije sposobno ili ne želi riješiti Velkomov problem.
Sindikat, Poglavarstvo i Uprava Velkoma jučer su razgovarali i s Radimirom Čačićem, ministrom graditeljstva, obnove i razvoja. Kako d
oznajemo od gradonačelnika Stepanića, ministar Čačić smatra da treba osnovati poduzeće za komunalne djelatnosti, a razmišlja se i o tome da se svi vjerovnici utuže. No, kaže Stepanić, o novcu nije bilo riječi. (eh)