Vjesnik: 25. 2. 2000.

Pretvorba »Izvora« obavljena u najkraćem roku, a rezultati se sada – vide

Još prije nekoliko godina trgovačko poduzeće »Izvor« imalo je najviše i najveće prodavaonice i robne kuće u Koprivnici, ali i šire. Međutim, vrlo brzo, nakon što je g. Gucić preuzeo ovu tvrtku, ona je jednostavno počela tonuti. Prvo je otpušteno nekoliko stotina radnika, a potom su svi veći njihovi objekti u strogom središtu grada – prodani.
U onim prodavaonicama koje su još preostale, kao i u robnoj kući, na policama ima malo robe (čak nema ni toalet-papira!), tako da se prodavači, u nedostatku kupaca, jednostavno dosađuju.
Uoči proteklih božićnih i novogodišnjih blagdana većina »Izvorovih« samoposluga nije imala na ponudi ni čokolade, osim za kuhanje! Kad su većina ostalih prodavaonica u gradu imale gužve, kod njih je, zbog nedostatka roba, bilo pusto.
O stanju toga najvećeg koprivničkog trgovačkog poduzeća dosad se nisu oglasili ni članovi HDZ-a (kad su bili na vlasti) ni oporba, s iznimkom HSP 1861. Svi uglavnom šute, pa čak i financijska policija. Naime, u trgovinama ove tvrtke do današnjih dana čak ne izdaju ni pravovaljane račune, već obične kasa – blokove! I zbog toga prekršaja nitko još nije opomenut, a kamoli da je odgovarao!
U sastavu »Izvora« jedno vrijeme bio je i hotel »Podravina«. Ali, vrlo brzo nakon Gucićeva dolaska prešao je u ruke »Podravke«. Njime je g. Gucić namirio dio dugovanja najvećoj prehrambenoj tvrtki. Radnici koji su još preostali raditi u »Izvoru« – šute. Plaću primaju sa zaostatkom, dobrano umanjenu, ali od većine ćete šapatom čuti – bolje išta nego ništa! Nema dana, a da ih poslovodstvo ne plaši kako će ostati na ulici.
Unatoč rasprodaji brojnih lokala u središtu grada, ta je tvrtka još u golemim gubitcima. Njih sigurno nisu napravili radnici koji prodaju robu.
Jedan dio poslovođa te tvrtke danas su vlasnici pojedinih prodavaonica u kojima su radili. Bivši direktor, koji je vladao tim poduzećem preko desetak godina, također ima svoju prodavaonicu, ali i još štošta drugo.
Radnici se pitaju – kako je to moguće da je firma propala, a da su njihovi nekadašnji čelni ljudi jedni od najbogatijih građana ovoga grada?
Najteže je ipak onim radnicima »Izvora« koji su sudjelovali u Domovinskome ratu, a danas su bez posla! O nekom novom zapošljavanju nema ni govora.
»Izvor« je počeo propadati još u vrijeme najžešćih borbi za opstojnost hrvatske države. Ni jedan branitelj nije stigao kupiti ili uzeti u zakup ni jednu njihovu prodavaonicu.
Pretvorba je obavljena u najkraćem mogućem roku. Rezultat se tek sada vidi – većina radnika ostala je bez posla, a najkrupniji lokali su prodani.

MLADEN PAVKOVIĆ, novinar, Koprivnica