Novi list: 26. 2. 2000.

FERI ČIRADŽIJA, ZAGREB: “ ZDRAVKO TOMAC: POLITIČKO PODZEMLJE ŽELI ME ZAVADITI S RAČANOM” (2)

Zdravko Tomac je počeo podsjećati na Dušana Čkrebića

Tijekom ove predsjedničke kampanje Tomac se počeo čudno ponašati. Jedan od prvih gafova bila je izjava da Vlada neće moći ispuniti obećanja ukoliko za predsjednika ne bude izabran Budiša (sic!). Uz prethodni gaf da je Hrvatska umorna od lidera počeo je podsjećati na Dušana Čkrebića koji je dao identičnu izjavu pred osmu sjednicu CK Srbije

U zadnje vrijeme gospodin Zdravko Tomac nije nimalo nalik na onog Zdravka koji je svojim koncilijantnim kritikama režima dr. Franje Tuđmana puno više napravio od mnogih koji su radikalno osuđivali tu anticivilizacijsku politiku. Posebno je puno toga učinio kao Tuđmanov protukandidat na prethodniin predsjedničkim izborima, kada je Hrvatsku obilazio u grunfovskom kombiju.

Međutim, tijekom ove predsjedničke kampanje Tomac se počeo čudno ponašati. Jedan od prvih gafova bila je izjava da Vlada nece moći ispuniti obećanja ukoliko za predsjednika ne bude izabran Budiša (sic!). Uz prethodni gaf da je Hrvatska umorna od lidera počeo je podsjećati na Dušana Čkrebića koji je dao identičnu izjavu pred osmu sjednicu CK Srbije. Ne znam otkud taj stav gospodina Tomca da je Hrvatska umorna od lidera kada, osim gospodina Dražena Budiše, kandidata SDP-a i HSLS-a nitko od kandidata nije imao prezidencijalnu pozu, a najmanje je to bio slučaj s gospodinom Mesićem. Neposredno nakon objave rezultata izbora za predsjednika RH, gospodin Zdravko Tomac izjavljuje da je Mesić pobijedio u uporištima HDZ-a i IDS-a. Te večeri gospodin Dražen Budiša nije reagirao uvrijeđeno. Jednostavno je djelovao kao čovjek koji je shvatio uzroke poraza i dostojanstveno čestitao gospodinu Stjepanu Mesiću na uvjerljivoj pobjedi. Ponovo je djelovao kao onaj stari Dražen iz 1992. godine kada je bio na vrhuncu popularnosti koja je još i porasla nakon jasne osude hrvatsko-bošnjačkog rata. No potaknut od strane Tomca, Budiša sutradan mijenja iskaz i izjavljuje da su za Mesića glasali HDZ-ovci i IDS-ovci. Zanimljiva teza, po gospodi Budiši i Tomcu ispada kao da je gospodin Budiša vodio nakon prvog kruga s najmanje dvadesetak posto glasova, a onda ga je Mesić pretekao nečijim glasovima. Istina je posve suprotna, kako se je razlika smanjila, proizlazi da su ipak Budiši dali glas birači koji su u prvom krugu glasali za dr. Granića (pitanje je samo u kojoj je mjeri Granić tipični HDZ-ovac).

Moralni pobjednik što je to

Biračko tijelo HDZ-a već odavno ne postoji u onoj mjeri u kojoj je postojalo na početku devedesetih. To što se HDZ održavao dosad na vlasti, plod je izbornog inžinjeringa (sjetite se i Šošića i Hrvoja), dvostrukog glasovanja “dijaspore”... a i čiste krađe. Prema izjavi aktualnog predsjednika Republike, kralo se je od 6 do 9 posto glasova čime je samo po toj osnovici ostvarivana razlika od 12 do 18 posto u konačnici. Uostalom, na sadašnjim parlamentarnim izborima HDZ je pobijedio samo u jednoj županiji. U osnovi svi nesporazumi koje gospodin Tomac ima u zadnje vrijeme proizlaze iz takvih njegovih stavova.

Da, osim jedne instrumentalizirane zavičajne grupe, pripadnika establišmenta i dalekovidnih penzića glasačko tijelo HDZ-a odavno nije prevladavajuće. Sve u svemu, za Budišu su manje-više glasovali građani iz Hercegovine (77 posto Budiša, 22 posto Mesić) i to kako u Hercegovini, tako i u Republici Hrvatskoj. To što Tomac i Budiša nisu iskoristili početnu prednost od dvadesetak posto glasova samo pokazuje da Mesić odlično trči i s olovnim utezima, odnosno da je odlučnost građana Hrvatske da raskrste sa svim vidovima tuđmanizma puno veća nego što su to pokazali rezultati predsjedničkih izbora. No Tomcu sve to nije dovoljno pa Budišu proglašava moralnim pobjednikom kao da je u najmanju ruku Rene Sinovčić krojio rezultate predsjedničkih izbora, štoviše Tomac proglašava Budišu moralnom vertikalom.

Gospodine Tomac da li je moralna vertikala izjava vašeg kandidata, izrečena ne tako davno, u kojoj je iznio da se je prvi put osjetio ugroženim kao Hrvat u slobodnoj Hrvatskoj i to zbog odluke o ravnopravnoj upotrebi talijanskog i hrvatskog jezika u Istri. Teza vrlo slična tezi o ugroženosti kosovskih Srba, kojom je zapravo počela njihova instrumentalizacija.

Ovdje umjesto priče o moralnoj vertikali, kada je riječ o nacionalnim manjinama, treba pogledati što kaže Vjeće Evrope o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, pa ako to vijeće procjenjuje da su ona nezadovoljavajuća onda se trebaju poboljšati. Jednostavno, zar ne? S druge strane, Istri je možda, za popravak, s Budišine strane dovoljno jedno Mesićevo buon giorno. Na koncu, što o Budišinim tezama o ugroženosti misle, rekli su Hrvati iz Istre, u kojoj je udio Talijana svega deset posto, na predsjedničkim izborima.

Bez fige u džepu

Gospodine Tomac, da li je moralna vertikala izjava vašeg kandidata da će nastaviti s financiranjem paravojnih postrojbi u susjednoj državi ili da neće isporučivati dokumente koje traži Haški sud?

Da, vrijeme je prestati sa suradnjom tako što će se držati figa u džepu, jer je i tu potrebno pogledati što kažu meritorne međunarodne organizacije - Amnesty International je utvrdio da su 87 posto svih zločina na području bivše Jugoslavije počinili Srbi, 8 posto Hrvati, a 4 posto Bošnjaci. Zbog toga je svaka suradnja s figom u džepu zapravo rehabilitacija najvećeg balkanskog krvnika Slobodana Miloševića, a da se o povredi elementarnog osjećaja za pravdu ni ne govori.

Gospodine Tomac, da li je moralna vertikala to što je Budiša intenzivirao pripreme za izvanredni sabor HSLS-a u trenutku kada je gospodin Gotovac bio udaren na mitingu u Puli od strane pripadnika Tuđmanovog gardijskog zdruga.

Gospodine Tomac, da li je bila moralna vertikala suradnja s HDZ-om na lokalnoj razini, pogotovo u gradu Zagrebu, gdje su se birači dvotrećinskom većinom izjasnili za tadašnju oporbu, a Budiša i Dorica s društvom su to jednostavno anulirali. Biti u tadašnjim uvjetima za suradnju s HDZ-om iz tobože principijelnih razloga je jednako ogavno kao i opravdanje ruske civilne zaštite da nakon katastrofe u Černobilu nisu odmah poduzeli evakuaciju stanovništva, jer nisu imali točne egzaktne podatke o radijaciji.

No, možda je sve to samo moralna vertikala Blaževićevog sekretara.

Na koncu dolazi nam i Vaše šagoljanje da Vas političko podzemlje želi zavaditi s Račanom, pri tome zaboravljate da se s Račanom možete zavaditi samo zbog inzistiranja na svom nakaradnom pristupu, reagira Feri Čiradžija iz Zagreba.