Novi list: 26. 2. 2000.

PREDSJEDNIK IDS-a IVAN JAKOVČIĆ O LINIĆEVOJ IZJAVI:

Neću sjediti u Vladi koja bi podcjenjivala Istrane

ZAGREB - IDS je jasno protiv uvođenja sustava naplate cestarine na običnoj asfaltnoj cesti, a prihvatit ćemo naplatu sarno ukoliko se u cijeloj Hrvatskoj, na svim cestama istog tipa poput istarskog ipsilona, uvede cestarina. A to bi značilo da se svugdje gdje ima asfalta naplaćuje cestarina, izjavio nam je jučer predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, komentirajući posljednje izjave potpredsjednika Vlade Slavka Linića da nastavka gradnje zapadnog kraka istarskog ipsilona neće biti, ali da će zato biti izmjena postojećeg, kako Linić tvrdi, neodrživog koncesijskog ugovora, a vjerojatno i uvođenja cestarine.

Šef IDS-a veli da na dosadašnjim sjednicama nove Vlade nije bilo nikakvog razgovora o daljnjoj strategiji prometa pa tako niti o sudbini ugovora o istarskom ipsilonu. Stoga Jakovčić tvrdi da se problem izgradnje zapadnog kraka ipsilona mora pod hitno staviti na dnevni red i naći rješenje. On vjeruje da postoji više kvalitetnih rješenja, ističući da se mora djelovati brzo i učinkovito, a nedvojbenom smatra činjenicu da ipsilonom dolazi najviše deviza u zemlju.

Radikalno protivljenje mogućoj naplati cestarine još je dan ranije izrazio Damir Kajin, rekavši da bi se cestarinom Istra svjesno šikanirala i kaznila, izjavivši i da bi Jakovčić u tom slučaju morao razmisliti je li mu mjesto u takvoj Vladi. Ni Jakovčićev stav nije se bitnije razlikovao od Kajinovog.

- Neću sjediti u Vladi koja bi donijela odluku da se stvori presedan u Hrvatskoj po kojemu bi građani Istre i njihovi turisti bili podcjenjivani. Dok god nema jasne strategije ukupnih prometnih problema i dok god nije jasna ukupna strategija Vlade i Sabora u odnosu na ipsilon i francuski Bouygues, ne dolaze u obzir nikakva ishitrena rješenja, tvrdi Jakovčić.

Najava, pak, predsjednika istarskog HDZ-a Marija Bratulića da će HDZ organizirati prosvjed koji će biti dobro posjećen nasmijala je Jakovčića jer, veli IDS-ov šef, poznato je da se takvom pozivu HDZ-a danas ne bi odazvao nitko ozbiljan. Jakovčić očekuje od istarskog SDP-a da prihvati stavove IDS-a i da uzme u obzir ono što je IDS sve ove godine učinio za dobrobit građana Istre, dosljedno se suprotstavljajući i razotkrivajući politiku HDZ-a.

O mogućem raskidu ugovora s francuskim Bouyguesom, Jakovčić veli da je i osobno o tome ranijih godina govorio te da treba i tu mogućnost uzeti u obzir.

- U tom slučaju tražit ću da istarski ipsilon bude prvi i glavni prioritet hrvatske Vlade u konkuriranju za projekte koje će financirati europske i američke institucije, jer je ta cesta daleko najznačajnija za razvoj naše zemlje, zaključuje Jakovčić.

Z. ANGELESKI