Jutarnji list: 27. 2. 2000.

SJEDNICA VLADE Ministri održali prvu raspravu o prijedlogu državnog proračuna

POBUNA RAČANOVIH MINISTARA: Još nema dogovora o proračunu

Prijedlog proračuna potpuno je neprihvatljiv. On ukida obnovu i povratak prognanih i ako ostane takav, Ministarstvo obnove moglo bi se ugasiti, izjavio je novinarima ministar obnove Radimir Čačić

Piše: Nikola Jelić

ZAGREB - Cijelo poslijepodne i cijelu večer Vlada je jučer na zatvorenoj sjednici, raspravljala o prijedloga državnog proračuna za ovu godinu, ali sjednicu nije završila.

Iako iz Vlade nije bilo nikakvih službenih informacija o tijeku rasprave, čini se da su ministri vodili žestoku polemiku o predloženom proračunu, jer većina njih nije bila zadovoljna dobivenim novcem za pojedine resore. Moglo se to zaključiti prema njihovim izjavama uoči sjednice. Najotvorenije je to pokazao ministar obnove i javnih radova Radimir Čačić.

- Prijedlog proračuna potpuno je neprihvatljiv. On ukida obnovu i povratak prognanih i ako ostane takav Ministarstvo obnove moglo bi se ugasiti, izjavio je novinarima Čačić. Iz Ministarstva financija, nakon užurbanih priprema proteklih dana, doznajemo, predložen je proračun u iznosu od 45,6 milijardi kuna. Uz ministra financija dr Matu Crkvenca, jučer je prijedlog proračuna došao braniti i njegov zamjenik Damir Kuštrak, koji je uoči sjednice izjavio kako očekuje žestoku raspravu, ali smatra da je predloženi proračun dobra osnova.

Premda su njihovi resori dobili više novca nego lani, i ministar kulture Antun Vujić i ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević nezadovoljni su prijedlogom. - Borit ću se za još novca jer nisam zadovoljan stavkom za kapitalne izdatke, rekao je ministar Ivanišević. Prema riječima ministra obrane Joze Radoša, proračun MORH-a manji je nego prošle godine, ali Vlada još mora odlučiti što će učiniti s nasljeđenim dugom MORH-a. Ministrica turizma Pave Župan-Rusković, pak, izjavila je kako se nada da će dobiti očekivana sredstva za subvencije.

Iako je uoči izbora pobjednička koalicija najavljivala 17 posto manji proračun (oko 42 milijarde kuna), zatečeno stanje državnih financija i gospodarstva primoralo je novu vladu da korigira svoje planove.

Prvi zahtjevi pojedinih ministara, doznajemo, bili su znatno veći, ali su morali biti dramatično skresani kako bi se postignuo iznos od 45,6 milijardi kuna.