Novi List: 28. 2. 2000.

LJERKA BRATONJA MARTINOVIĆ: ZAŠTO JE PRORAČUN POSVAĐAO RAČANOVU VLADU

Ministri nespremni na štednju

Da će smanjenje državnog proračuna biti teško provarivo, čak i za dojučerašnje oporbenjake koji su na sva usta vikali protiv javne potrošnje, moglo se i očekivati no ne i to da će se pogođenim naći čak i oni ministri čiji su budžeti - povećani

Mato Crkvenac otkrio je u subotu uvečer kako je biti u Škegrinoj koži. Štoviše, bilo mu je i puno gore, jer se za razliku od svog prethodnika nije borio s nezasitnim ministarskim apetitima, već s teškom zadaćom kresanja prenapuhanog proračuna. Još prije prve budžetske rasprave u Banskim dvorima, bilo je jasno da stvar neće proći bez svađe. A to se i dogodilo, iako iza čvrsto zatvorenih vrata na prvom katu do ušiju novinara, zatočenih u prizemlju zgrade, nisu uspjeli doprijeti povišeni tonovi.

Ljutito lice Radimira Čačića pri ulasku u vladinu zgradu razbilo je svaku iluziju da će ministri bez borbe prihvatiti ono što je njihovim resorima odrezao Crkvenac. Premda iz Vlade nema ni glasa o rezultatima prve proračunske rasprave, činjenica da je ona trajala punih šest sati, i da nakon nje javnosti nije upućena niti načelna informacija o sadržaju rasprave, govori da stvari ne idu nimalo glatko.

Posvađani Račanovi ministri jučer su isključili sve telefone, ili se na njih nisu javljali. U Vladi je, naime, dogovoreno da se do daljnjeg šuti o proračunu, a toga su se, izgleda, odlučili pridržavati i najogorčeniji ministri, poput Čačića.

Da će smanjenje državnog budžeta biti teško provarivo, čak i za dojučerašnje oporbenjake koji su na sva usta vikali protiv javne potrošnje, moglo se i očekivati. Pogođenim se nije našao samo Čačić, koji je očito računao da će raspolagati s puno bogatijom kasom, nego čak i ministri Ivanišević i Vujić čiji su sektori dobili prioritetni status i veći proračunski udio.

Crkvenčev je proračun oko 4 milijarde kuna manji od lanjskog, a još uvijek 3 milijarde kuna veći od predizbornog proračuna koalicije SDP-HSLS. Ministar financija sada se našao između dvije vatre, jer ministri s jedne strane ne prihvaćaju njegove ponude, a svako povećanje budžeta iznad granice od 46 milijardi kuna novu bi Vladu skupo koštalo kod birača. Račanova je Vlada već doživjela neugodni gaf s obećanim smanjenjem dužnosničkih plaća, a još jedno odstupanje od obećanog bio bi težak udarac za novu vlast.

Već je i predloženi minimum od 45 milijardi kuna probio predizborna obećanja, ali Crkvenac je izračunao da manje od toga ne može, jer bi u pitanje došle ugovorene proračunske plaće. Osim toga, u novi je proračun trebalo ukalkulirati najavljeno porezno rasterećenje, dio državnog duga što ga je ministar Crkvenac obećao vratiti ove godine, kao i obveze naslijeđene od bivše vlade.

Proračunska rasprava se nastavlja ovog tjedna. Do početka parlamentarne sjednice, Crkvencu ostaje zadatak da obuzda nezadovoljnike u Vladi, a pritom ne probije najavljeni maksimum od 46 milijardi kuna. Ako u tome i uspije, nije isključeno da takav proračun neće moći pokriti ogromne zahtjeve (izvanproračunskih fondova, na primjer), i da će se takve rupe za par mjeseci pokrpati rebalansom.

Za sada je izvjesno da će se dio smanjenog vojnog budžeta prebaciti na druge resore (Radoš je, naime, dao do znanja da neke stavke MORH-a uopće ne spadaju u vojni budžet), da će se bitno skresati budžeti obnove i javnih radova, kao i gospodarski budžet. Prosvjeta, znanost, kultura, pravosuđe, socijalna skrb i tri nova ministarstva (europske integracije, ekologija i obrt i malo poduzetništvo) morat će se zadovoljiti Crkvenčevom ponudom, jer su u svakom slučaju dobili više nego su imali.