Večernji list: 29. 2. 2000.

INTERVIEW PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKOM RADIJU

Nisam upoznat s Vladinim prijedlogom o ograničenju ovlasti

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u jučerašnjemu je interviewu Hrvatskom radiju izjavio da ga nitko nije upoznao sa sadržajem prijedloga hrvatske Vlade o ograničenju ovlasti predsjednika Republike, koji bi, po najavama, Vlada "pustila" u proceduru za dva tjedna. Hrvatski predsjednik je istaknuo kako ne zna "misli li Vlada na ustavne promjene" ili "misli donijeti regulativu u vezi nekih zakonskih norma".

Pri tom, istaknuo je Mesić, potrebno je razlikovati zakonske od ustavnih promjena, jer ustavne promjene moraju proći javnu provjeru i o njima se moraju izjasniti sve relevantne ustanove.

Predsjednik Mesić je izvijestio da je Ured Predsjednika pokrenuo inicijativu koja će se uskoro "naći" pred ekspertnom skupinom. Izrazio je želju da na toj inicijativi surađuju svi profesori ustavnoga prava.

U vezi potpore slovenskoga predsjednika mještanima naselja Hotiza da državna granica između Hrvatske i Slovenije bude na rijeci Muri, predsjednik Mesić istaknuo je da Hrvatska i Slovenija imaju Komisiju za utvrđivanje granične crte. Izrazio je nadu da će ta komisija riješiti probleme na način koji će biti zadovoljavajuće rješenje za obje strane. Predsjednik Mesić vjeruje da će pitanje granice između Hrvatske i Slovenije biti riješeno globalno. (H)