Veèernji list: 29. 2. 2000.

IZASLANSTVO SABORSKOG VANJSKOPOLITIÈKOG ODBORA U POSJETU SLOVENIJI
Tomac: Moramo biti spremni na odluke suprotne javnom mnijenju

* Hrvatsko izaslanstvo postavilo pitanje slovenskog otezanja s ratifikacijom malograniènog sporazuma

Probleme između Hrvatske i Slovenije državna politička rukovodstva moraju riješiti sama, i na bazi prihvaćanja europskih demokratskih standarda, a njihovo je rješavanje u bitnom nacionalnom interesu jednog i drugog naroda. Treba brzo obnoviti razgovore o svim otvorenim pitanjima koji su već godinu i pol prekinuti kako bi se odmah riješilo ono što nije sporno.

S takvom je bilancom jučer u Ljubljani završen posjet izaslanstva Vanjskopolitičkoga odbora Hrvatskoga sabora, predvođenog predsjednikom dr. Zdravkom Tomcem, a na poziv Vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta i njegova predsjednika Jelka Kacina. Hrvatski su se parlamentarci (dr. Josip Torbar, dr. Mate Granić, mr. Drago Kraljević, Anto Đapić, mr. Ivo Škrabalo i Vesna Škare-Ožbolt) sastali i sa slovenskim predsjednikom Milanom Kučanom, ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom, ministrom za europska pitanja Igorom Bavčarom, predsjednikom slovenskog parlamenta dr. Janezom Podobnikom, parlamentarnim Odborom za europska pitanja i Skupinom prijateljstva za odnose s Hrvatskom.

Dogovor o interesima

S predsjednikom Kučanom hrvatsko je izaslanstvo razgovaralo o NATO-u, EU, stanju u jugoistočnoj Europi i želji slovenskog vodstva, što je želja i hrvatskog vodstva, da se Slovenija i Hrvatska dogovaraju o svojim interesima u ovom dijelu Europe.
- Jasno smo rekli jedni drugima da demokratske snage u jednoj i drugoj državi moraju biti spremne intervenirati suprotno stvorenom javnom mnijenju koje svako rješavanje problema tretira kao moguću izdaju nacionalnog interesa. Moramo ići protiv vjetra, protiv ja
vnog mnijenja koje je stvoreno zato što u osam godina nisu riješeni ni problemi koji su mogli biti riješeni - rekao je Tomac dodajući da je hrvatska strana posebno zainteresirana za ratifikaciju malograničnog sporazuma te da želi čuti zašto se sa slovenske strane s time oteže.

Ministar Bavčar iznio je čvrstu orijentaciju Slovenije da aktivno pomaže tome da se Hrvatska što prije priključi europskim integracijama, posebno u sklopu Pakta o stabilnosti. Hrvatska je strana dobila četiri debele knjige materijala o tome što se u Sloveniji radi.

U poslijepodnevnom dijelu posjeta hrvatski su parlamentarci razgovarali sa slovenskim kolegama, predsjednikom parlamenta dr. Janezom Podobnikom te su bili gosti na večeri slovenskog ministra vanjskih poslova dr. Dimitrija Rupela.

Otvoriti prijelaz kod Broda na Muri

Prihvaćen je i zajednički poziv vlastima obiju država da razmotre mogućnost otvaranja međudržavnoga graničnog prijelaza kod Broda na Muri. Jelko Kacin je dodao da treba dosljedno poštovati jurisdikciju od 25. lipnja 1991. na čitavoj graničnoj crti. Morske granice tek treba odrediti, a Slovenija ne može pristati da dobije manje nego što je imala dok je bila dio Jugoslavije, a to je slobodan prilaz međunarodnim vodama Jadrana, rekao je Kacin. Hrvatsko je izaslanstvo htjelo znati gdje zapinje ratifikacija Malograničnog sporazuma, o čemu se razgovaralo i s dr. Podobnikom te je dr. Tomac naglasio da nije moguće pristati na neka slovenska razmišljanja prema kojima bi se Hrvatska, u okviru pokazivanja dobre volje, trebala odreći tog, s hrvatske strane, već ratificiranog sporazuma. Jedinstveno je stajalište hrvatskog izaslanstva da bi upravo njegova ratifikacija u slovenskom parlamentu bila dobar znak sa slovenske strane.

LJUBLJANA Vlado Zagorac