Novi list: 1. 4. 2000.

JUČER SU SE U RIJECI PONOVO SASTALI PREDSTAVNICI KVARNERSKIH I ISTARSKIH RIBARA

Ribari sada kreću u građanski neposluh

Ovo je naš posljednji apel na civilizirani način, zaključili su ribari jučerašnji sastanak. Poslije toga slijede radikalne mjere. Neka nitko ne optužuje ribare ako na Veliki petak naše ribarnice ostanu bez ribe, za to će biti odgovorna Vlada

RIJEKA - Ribari zasad neće organizirati prosvjede na radikalan način nego će, dok vlast ne ispuni svoje obveze prema njima, pribjeći građanskom neposluhu - jednoglasan je zaključak s jučerašnjeg sastanka u Rijeci na kojemu su se, po drugi put u kratko vrijeme, našli predstavnici ribara Primorsko-goranske i Istarske županije, te profesionalnih ribara od Savudrije do Malog Lošinja.

Uz nerješavanje zahtjeva za jeftinijim gorivom, što ribari već dugo traže i nikako ne dobivaju, povod jučerašnjem spontanom okupljanju bila je najava što je prije nekoliko dana došla iz Državnog inspektorata. Središnja inspekcijska ustanova u zemlji nabavila je suvremeno vozilo-laboratorij za kontrolu goriva. Prigodom njegova predstavljanja najavljeno je da će se posebno kontrolirati ratari i ribari, odnosno gorivo što ga koriste za pogon svojih strojeva. Dakle, rečeno je na sastanku, umjesto jeftinijeg goriva dobivamo nove sankcije.

Nakon poduže rasprave u kojoj su svi sudionici zastupali identične stavove, zaključeno je da se odmah uputi pismo Vladi i predsjedniku Sabora. U njemu će se tražiti da se ribarima obustave kontrole goriva, te da se Vlada konačno izjasni o zahtjevu za jeftinijim gorivom. U tom pismu dat će se naznake što će ribari poduzimati ako ne bude odaziva na njihovo traženje. Nakon iriformacije da je Zlatko Tomčić, predsjednik Sabora, najavio da će se zakonski prijedlog za ribarsku, jeftiniju naftu naći na dnevnom redu travanjske sjednice Sabora, zaključeno je da cehovske ribarske udruge u svim županijama sazovu sve saborske zastupnike i od njih zatraže podršku u ostvarivanju njihovih zahtjeva.

Najava iz Državnog inspektorata izazvala je novo nezadovoljstvo ribara, koje je već teško kontrolirati, rečeno je na sastanku. Zato je zaključeno da ribari neće dopuštati pojedinačne kontrole goriva na svojim brodovima. To će biti prvi korak organiziranog građanskog neposluha, a ako pojedini ribari budu zbog toga imali problema, iza njih će stati njihove cehovske udruge i svi ribari. U tom slučaju realno je očekivati radikalniji odgovor ribara. Za vrijeme sastanka stigla je informacija da se na slične korake pripremaju i poljoprivrednici, te da preko Hrvatskog seljačkog saveza daju punu podršku ribarima.

Ne trebamo ništa skrivati, rečeno je na sastanku. Svi znamo da 95 posto ribara troši crvenu naftu (lož-ulje), a sa sadašnjom cijenom i ona im je postala preskupa. U sadašnjim uvjetima opravdano je trošiti lož-ulje, svi smo u prekršaju, to je praktički kolektivna odgovornost, i dok Vlada ne ispuni svoje obveze prema ribarima, ne trebamo ni mi dopustiti bilo kakve kontrole. Jednako razmišljamo, put nam je zajednički. Ribarskog strpljenja više nema, ono je potrošeno: Realna cijena ribarske nafte bila bi 1,5-1,6 kuna, ali će se zadovoljiti i sa cijenom od oko 2 kune. Jeftino gorivo jedino je rješenje, poslije toga mogu doći na red za rješavanje svi ostali problemi.

Ribari ovako ne mogu dalje. Cijena goriva uništila je poslovanje. Rješenje problema je u Vladi i Saboru. Na njima je i odgovornost. Ako se to shvati i uvaži naše zahtjeve, rečeno je, s ribarima dvije godine neće biti problema.

Ovo je naš posljednji apel na civilizirani način, zaključili su ribari sastanak. Poslije toga slijede radikalne mjere. Neka nitko ne optužuje ribare ako na Veliki petak naše ribarnice ostanu bez ribe. Za to će biti odgovorna Vlada.

B. Šuljić