Vjesnik: 1. 4. 2000.

Čačić: Tražio sam da Vlada osudi one koji se sukobljuju s Predsjednikom

HNS ne prihvaća da se u ime Vlade govori ono što Vlada nije prethodno raspravila, kao što je učinio Goran Granić, naglasio je Čačić / Vesna Pusić je kandidatkinja za predsjednicu stranke / HNS i dalje inzistira da u Zagrebu ima jednu izbornu jedinicu

ZAGREB, 31. ožujka - Na sjednici Vlade sam se složio s kritikom koja je upućena IDS-u i Ivanu Jakovčiću zbog njegovih izjava oko Istarske banke. No, zatražio sam da se osudi i ponašanje pojedinih članova Vlade koji u njeno ime ulaze u sukob s ustavnim normama i s Predsjednikom Republike. Naglasio je to u petak na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Radimir Čačić.
Istaknuo je da HNS ne prihvaća da se u ime Vlade govori nešto što Vlada prethodno nije raspravila. Na pitanje na koje članove Vlade misli, Čačić je kazao da je riječ o zamjeniku premije
ra Goranu Graniću, dodavši da Granić »nije ni prvi ni posljednji koji je tako istupao«. »Premijer Ivica Račan mi je obećao da se takvi slučajevi neće ponavljati. Vlada ne mora biti uvijek suglasna s Predsjednikom, ali se ta pitanja prije ičijeg istupanja u njezino ime moraju raspraviti na sjednici Vlade«, ustvrdio je Čačić, ocijenivši suradnju između šestorice izuzetno »konsktruktivnom i korektnom, uz pojedina iskričava događanja poput Istarske banke«.
Inače, konferencija za novinare je sazvana u povodu sje
dnice Središnjeg odbora HNS-a održane u petak. Središnji je odbor, na prijedlog Predsjedništva, odlučio da se za predsjednicu stranke, koja će se izabrati na predstojećem Petom saboru HNS-a, kandidira dosadašnja izvršna potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić, dok će Čačić biti kandidiran za mjesto predsjednika Središnjeg odbora.
Čačić je izrazio zadovoljstvo porastom broja članova HNS-a, kazavši da se svakih deset dana učlanjuje 1.000 novih članova. »HNS je dosad imao 12.000 članova, a poslije revizije koju upr
avo radimo očekujemo da će se ta brojka povećati«, naglasio je Čačić. Prema njegovim riječima, pred HNS-om je ključno razdoblje tokom kojeg se očekuje nastavak rasta stranačkog rejtinga.
»Na zagrebačke izbore ćemo izaći sa samostalnom listom koju će predvo
diti Vesna Pusić, dok ćemo odluku o izlasku u 12 izbornih jedinica, u kojima će se birati po većinskom sustavu, donijeti nakon pregovora između stranaka Zagrebačke alternative. HNS je zatražio jednu izbornu jedinicu za sebe. Ako se naš zahtjev ne uvaži, HNS ima i alternativni prijedlog o posebnim oblicima predizborne i postizborne suradnje«, kazala je Pusić, ne želeći pojasniti o kakvom je prijedlogu riječ.
Naglasila je i da nema mjesta »nikakvoj dramatičnosti u odnosima između stranaka Zagrebačke alternati
ve, iako je Zagrebačka alternativa kao ideja demodirana, jer HDZ više nije toliko jaka politička snaga«. Čačić se založio da građani na neposrednim izborima biraju zagrebačkog gradonačelnika, što bi »povećalo šanse i našoj kandidatkinji Vesni Pusić«.

Goran Borković