Novi list: 1. 4. 2000.

SPLITSKA LIBERALNA STRANKA ODRŽALA KONFERENCIJU ZA NOVINARE

Nedopustivo je nakon jakog Tuđmana dobiti jakog Račana

SPLIT - Međusobni odnos najviših državnih dužnosnika - predsjednika države i Vlade RH, evidentno su apsolutno neprimjereni za Hrvatsku, kazao je Nenad Boban, čelnik splitskog LS-a na jučer održanoj konferenciji za novinare.

- Ne ulazeći u genezu tog sukoba tko je kriv, smatramo da se takvi odnosi trebaju riješiti razgovorima, rekao je Boban, istaknuvši kako je neupitna volja građana bila da se reduciraju ovlasti predsjednika države, ali isto tako, kazao je on, smatramo da nije rješenje za Hrvatsku, a niti je to bila volja birača, da umjesto jakog Tuđmana sada dobijemo jakog Račana... Onima koji to ne shvaćaju treba poslati poruku - predsjednik Mesić dobio je u ovoj državi personalne izbore s posebnim imenom i nastupom, i to su bili izbori “za”, za razliku od onih koji su dobili izbore “protiv”. Ta razlika upravo daje predsjedniku Mesiću osobno puni legitimitet njegove vlasti, naglasio je Boban.

- Prvi službeni posjet predsjednika Mesića Sloveniji i BiH pozdravljaju, ali u isto vrijeme, kazao je Boban, uputio bi jednu zamjerku ukupnoj hrvatskoj vlasti, jer smatra da je posjet predsjednika države BiH bila idealna prilika da se, uz prethodni dogovor s predsjednikom Vlade, predsjednik države u Sarajevu ispriča bosanskoj državi zbog učešća Hrvatske u ratu sa BiH. To je čin koji će netko morati prije ili kasnije učiniti, jer za taj rat, smatra Boban, odgovorni su predsjednik Tuđman, Gojko Šušak i mnogi drugi među kojima i Pero Marković i Ivan Bender koji sada sjedi u Parlamentu BiH.

Čelnik splitskog LS-a se osvrnuo i na situaciju u Splitu, kazavši kako se Grad nalazi u kolapsu zbog financijskog prezaduženja i nemogućnosti da izvršava svoje funkcije, a za to krivnja leži i na prethodnoj vlasti koja je razorila splitsko gospodarstvo, ali je uzrok i u nesnalažljivosti sadašnje vlasti. Boban je zamjerio splitskoj gradskoj vladi što je prihvatila financiranje Žnjana za posjet Svetog Oca, “čime su se zadužili u ime budućih generacija koje će otplaćivati dug”. - Mišljenja smo da je posjet Pape bio državni i da su svi troškovi trebali pasti na državu, a ne na Split. Boban je istaknuo kako je nevjerojatno da je nova vlast izdvojila samo 45 milijuna kuna da bi Dalmaciju izvukla iz prometne izoliranosti, a “još je šokantnije da kao trijumfalnu vijest iz Bruxellesa čujemo kako je Hrvatska postigla veliki uspjeh na Donatorskoj konferenciji i da je jedan od glavnih projekata koji će biti financirani tim sredstvima dionica autoceste Zagreb – Varaždin”.

Boban se osvrnuo i na “šestorku”, kazavši kako se zapravo postavlja pitanje potoji li ona uopće, jer treba razriješiti dvojbu tko vlada u Hrvatskoj formula “1 plus 1 plus 4” ili “šestorka”, a od razrješenja te dvojbe ovisit će i odgovornost za rješenje postojeće krize. Na kraju, Boban je kazao kako ne bi bilo prihvatljivo sada, nakon štoje HDZ smijenjen i izvršena promjena vlasti da kohezija unutar “šestorke” postane vulgarna trgovina foteljama. Predsjednik ZO LS-a Split dr. Josip Gotovac se kritički osvrnuo na odluku Vlade RH o imenovanju pet novih članova Upravnog vijeća KB Split, a koji su članovi iz Dubrovnika, Zadra, Supetra i Zagreba, “kao da Split nema stručnih ljudi”.

I. Luetić