Slobodna Dalmacija: 2. 4. 2000.

NAKON DOBIVANJA POJASA ZA SPAŠAVANJE ISTARSKE BANKE
Jakovčić kupio vrijeme do idućeg udara na Vladu?

Jakovčićevo "transvestitstvo" nedvojbeno će ostaviti traga i na unutarstranačku slogu, jer je došlo do oštrog razmimoilaženja između njega i Damira Kajina

Piše: Branka ŽUŽIĆ

Nakon što se predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić pred Vladinim "partijskim" sudom, predvođenim glavnim i oštrim sucem Račanom, duboko ispričao zbog izjava u povodu slučaja Istarske banke, posuo pepelom i gotovo plačući poručio "moj grijeh, moj preveliki grijeh", što su svi prihvatili i ocijenili pozitivnom samokritikom, još "crvenih ušiju" stigao je na izvanrednu sjednicu Skupštine Istarske županije u četvrtak navečer. Nastupio je govoreći u superlativima o ovoj Vladi, "za razliku od svih dosadašnjih", kao da ih je bilo tko zna koliko, tražeći da se hitno depolitizira slučaj Istarske banke, očito "inficiran amnezijom" da ga je upravo on sam i najviše politizirao.
Dosljedno nedosljedan kakav je, Jakovčić je te veče
ri govorio riječima ministra, a ne IDS-ovim rječnikom, čemu su se prepoznatljivom i dosljednom političkom retorikom suprotstaviti Damir Kajin, ističući kako je "upravo politika dovela do slučaja Istarske banke i kako ga politika i treba riješiti", te predsjednik Sindikata Istre i drugi vijećnici. Zasigurno Kajin, koliko god morao poštovati "demokratski centralizam" unutar IDS-a, neće tako lako oprostiti stranačkome šefu što ga se tako glatko odrekao na spomenutom sudu, proglašavajući ga krivim za neodmjerene i pogrešne ocjene upućene Račanovoj Vladi u odnosu na prethodnu kad je riječ o Istri, ograđujući se debelo zapravo i od samog Kajina.
Bilo kako bilo, ovo Jakovčićevo "transvestitstvo" nedvojbeno će ostaviti traga i na unutarstranačku slogu i jedinstvo, j
er je došlo do evidentnog i oštrog razmimoilaženja i nejedinstva između predsjednika IDS-a i vrlo respektiranog potpredsjednika IDS-a i saborskog zastupnika Kajina, što bi moglo rezultirati dubljim "pucanjima" po "unutarnjim šavovima". Tomu dodajmo već popucale "spone" koalicijskih partnera šestorke u Istri, ali i u samoj Vladi. A da ne govorimo o nezadovoljstvu istarskog biračkog tijela, među kojima su ogorčeni štediše i korisnici Istarske banke, koji ovih dana muku muče zbog gladi, a mogli bi "postati presiti" IDS-ovih traženja vanjskih neprijatelja, kako bi se opravdao zbog nepobitnog dijela odgovornosti za upravljanje Istarskom bankom i "šurovanje" s omraženim HDZ-om, bez obzira na tadašnju financijsku korist, ali dugoročno "žanjući" političku štetu.
Svj
estan toga, vjerojatno je šef IDS-a, pozivajući se na autonomiju i tražeći glavnog neprijatelja u Vladi i Liniću, pokušao homogenizirati biračko tijelo u Istri, gdje superiorno vlada od 1993. godine, znajući dobro kako "prazan želudac" lako ne prašta dojučerašnjim političkim idolima, a uoči skorašnjih lokalnih izbora. No, ako pak imamo na umu onu našu narodnu kako "vuk dlaku mijenja, a ćud nikada", možda su ovo Jakovčićevo pokajanje i promjena "kursa", koji su bili presudni za dobivanje "pojasa" za spašavanje Istarske banke, samo kupovanje vremena do sljedećeg novog još jačeg "udarca" IDS-a koalicijskoj šestorci i njezinoj "idiličnoj" Vladi?