Novi list: 2. 4. 2000.

SUKOBI U ZAGREBAČKOJ ALTERNATIVI

HNS: BANDIĆ I ČETVORKA NUDE NAM PREMALO

HNS-u se dobivanje jedne izborne jedinice uvjetuje pristankom na zajedničku listu četvorke, na kojoj bi mu bilo rezervirano tek treće i sedmo mjesto što on odbija

ZAGREB - Sporovi oko modela izbornog nastupa unutar Zagrebačke alternative dogodili su se u isto vrijeme kad i sukobi na nacionalnoj razini između premijera i predsjednika Republike o budućem ustavnom uređenju Hrvatske. Kako su u oba slučaja glavni akteri iz istih stranaka, logično se upitati nisu li se napetosti na relaciji RačanMesić odrazile i na odnose u gradu između esdepeovca Milana Bandića i narodnjaka Krešimira Franjića. Nasljednik Mesića na mjestu predsjednika GO HNS-a Franjić želi na predstojećim izborima za Gradsku skupštinu iskoristiti porast stranačkog rejtinga.

Stranke Zagrebačke alternative, u kojoj Bandić vodi glavnu riječ nemaju, međutim, razumijevanja za povećanu popularnost HNS-a i ne nude Franjićevoj stranci niti jednu izbornu jedinicu. Ipak on negira da je u sukobu s Bandićem baš kao što je Mesić ustvrdio kako ima idiličan odnos s Račanom.

“Nisam s Bandićem u četiri oka dosad progovorio ni tri rečenice, pa nismo ni mogli doći u sukob. Ne vidim ni da bi se moglo govoriti o prenošenju u Zagreb zategnute situacije s državnog vrha. Ove naše stvari ipak su drukčije prirode”, uvjerava Franjić i nudi svoju verziju uzroka nesuglasica u ZA koje su je dovele gotovo do raspuštanja. Njegovoj stranci se dobivanje jedne izborne jedinice uvjetuje pristankom na zajedničku listu četvorke, na kojoj bi za HNS bilo rezervirano tek treće i sedmo mjesto. Narodnjaci to odbijaju, jer smatraju da samostalnim izbornim nastupom mogu i do tri vijećnička mjesta. I to je cijela priča. Sudjelovanje HNS-a na novom sastanku Alternative Franjić drži bespredmetnim.

Bandić bez komentara

Milan Bandić nije jučer želio komentirati HNS-ov izlazak iz Zagrebačke alternative. Šef zagrebačkog SDP-a ustvrdio je tek da je o toj temi već sve rekao proteklog tjedna, odnosno da su glavni kriteriji za sastavljanje lista bili izborni rezultati iz 1997. (Gradska skupštine) i 2000. godine (Sabor). Sva daljnja pitanja o HNS-ovom napuštanju ZA Bandić upućuje na čelnike zagrebačkih ogranaka četvorke.

D. CIGLENEČKI