Jutarnji list: 2. 4. 2000.

RAZGOVOR Krešimir Franjić, predsjednik zagrebačkog HNS-a:

Kolege iz Alternative guraju nas pod Bandićev kišobran

Bez međusobnih konzultacija promijenjeni su kriteriji dodjele jedinica. Bandić je napravio pogrešku i očigledno je shvatio da se ne bojimo njegovih komitetskih stavova i da nećemo prihvatiti sve bez pogovora

Predsjednik zagrebačkog HSS-a Željko Mlinar tvrdi kako su vam oni nudili jednu izbornu jedinicu, no vi niste željeli pristati jer je uvjet bio da četvorka ide zajedno i na liste u proporcionalnom dijelu.

- To je istina. A takav prijedlog nismo željeli prihvatiti jer su nam na zajedničkoj listi nudili treće i sedmo mjesto što nama ne odgovarajer bi tako, naravno pod uvjetom da onaj sedmi uopće prođe, dobili dva vijećnička mjesta, a ako idemo samostalno, dobit ćemo najmanje tri mjesta u Skupštini.

Mlinar tvrdi da vam mjesto na listi nisu niti uspjeli ponuditi jer niste o tome uopće željeli razgovarati.

- Nije istina. Tijekom razgovora svih stranaka više puta nam je ponuđena sporna jednica, no uz uvjet nastupa četvorke sa zajedničkom listom u proporcionalnom dijelu. To se nikada nije tražilo za SDP i HSLS. I u prvim razgovorima o tome rekli smo im da nam je to apsolutno neprihvatljivo i da je za nas takav raspored smiješan. No, oni su htjeli da na listi četvorke prvi bude ASH kako bi nositelj mogao biti Silvije Degen. Između dva sastanka bez međusobnih konzultacija promijenjeni su i kriteriji podjele jedinica pa je, umjesto uspjeha stranačkih lista na izborima 1997., uveden kriterij broja vijećnika izabranih na tim izborima koji automatski eliminira HNS iz raspodjele jedinica. Kao dokaz da je to točno, javno pozivamo preostale članice bivše oporbe da objave prijedloge sporazuma.

Također su istaknuli da HNS nikada ne bi odbio sporazum da mu je i dalje na čelu Stipe Mesić koji je uvijek bio konstruktivan.

- I mi o Mesićevoj osobnosti mislimo sve najbolje, ali kukanje za njim kao kooperativnijim pregovaračem nije pitanje njegove osobnosti koju cijela naša zagrebačka organizacija visoko cijeni jer nas je godinama vodio, nego korektnosti. i spremnosti partnera za dogovor. A kolege iz Alternative nisu poštivale pravilo konsenzusa, nego su ga grubo gađali gurajući nas pod Bandićev kišobran. To nismo nikako mogli dopustiti, a vjerujte ni Stipe Mesić to ne bi prihvatio.

Bandić je rekao da se još možete vratiti.

- To samo dokazuje da je Bandić napravio pogrešku i shvatio to nakon što smo napustili sastanak. Očigledno nije mogao vjerovati da se nećemo bojati njegovih komitetskih stavova i da nećemo isključivo prihvatiti sve bez pogovora. Kad bismo se i vratili, onda bismo tražili 'dvije jednice' jer kad su nas već natjerali da napravimo skandal, ne bismo se željeli politički diskreditirati.

Jeste li razmišljali o kolaciji s HSLS-om?

- Nismo imali nikakve kontakte s njima. Mogu samo reći da ćemo u većinskom dijelu ići s nekim u koaliciji, a u proporcionalnom sa samostalnom listom.