Slobodna Dalmacija: 2. 4. 2000.

U F O K U S U : ŠTO (NI)JE UČINILA I KAKO JE VLADA VLADALA PRVIH ŠEZDESET DANA
HRVATSKA JOŠ U ŽIVOM BLATU

Račan još uvijek uživa potporu, ali se dvoji u sposobnost mnogih njegovih ministara - Iako je najavljeno 17-postotno smanjenje proračuna, kresanja su bila gotovo neznatna - U aktualnim prilikama nerealno je bacanje u ralje stečaja brojnih poduzeća - Vlada se više bavi prekopavanjem HDZ-ove prošlosti, negoli pogledom u budućnost - Ne ostvaruju se obećanja dana umirovljenicima

Piše: Marija BRNIĆ

Preuzimajući kormilo države, pobjednička koalicija jasno je poručila da ne traži sto dana za uhodavanje, jer "za to nema vremena i djelovati počinje odmah".
Od tada je prošlo nešto više od 60 dana, stišao se donekle i početni entuzijazam zbog političkih promjena, a u prvi plan vratili su se svi problemi hrvatske zbilje.

Koliko od toga je iskoristila Račanova vlada, kakvi su bili njezini prvi potezi, što je propušteno u startu i što bi trebali biti njezini prioriteti, neka su od pitanja koja smo postavili hrvatskim ekonomskim stručnjacima, poslodavcima, sindikalcima, menadžerima i poduzetnicima.
Pod zajednički nazivnik moglo bi se njihove odgovore svesti na sljedeće — izgubljeno je već dosta dragocjenog vremena
na bavljenje sporednim pitanjima koja se moglo riješiti "u dahu", kao što su rezidencije, automobili i plaće dužnosnika, dijelom, dakle, zbog neodmjerenih predizbornih obećanja, ali i nesnalaženja u uspostavi i organizaciji vlasti.

Gospodarstvu se, unatoč predizborno najavljenom rasterećenju, još uvijek posvećuje malo pozornosti. Prioritet je stavljen na održavanje stabilnosti, no, drže stručnjaci, poduzetnike treba ohrabriti jer je uz stabilnost važan i razvoj. Velik dio očekivanih poteza u smislu poreznog rasterećenja u praksi će zaživjeti tek u idućoj godini, no kako preživjeti ovu, pitaju se mnogi? Nelikvidnost, rak-rana hrvatskoga gospodarstva još nije došla na dnevni red Vlade, a upravo to hrvatski gospodarstvenici i ekonomisti stavljaju na prvo mjesto svih problema s kojim se Vlada morala već uhvatiti u koštac. Iako je najavljeno 17-postotno smanjenje proračuna, kresanja su bila gotovo neznatna i većina stručnjaka slaže se da nisu iskorištene sve mogućnosti štednje. Odrješit stav da se za pomoć posrnulim poduzećima više neće posezati u državni džep i davati državna jamstva, a u čemu je u nekim slučajevima Vlada već popustila, većina stručnjaka pozdravlja, ali ne drži u aktualnim prilikama realnim, jednako kao i bacanje u ralje stečaja brojna poduzeća, budući da nema dovoljno, a posebice osposobljenih upravitelja koji će te postupke kvalitetno provoditi. Nova se zapošljavanja još ne mogu pokrenuti, jednako kao što se još ne mogu ostvariti obećanja data umirovljenicima, a ni strani kapital još neće pokucati na naša vrata, dok se ne provede u život obećanje o pravnoj državi, poreznom rasterećenju i drugim poticajima.
"Očekivali smo da će Račan nastupiti mesijanski, da će javno narodu reći da
je situacija više nego teška, te da će pozvati sve na velika odricanja i na rad jer sa sadašnjim stupnjem svijesti o radu nećemo daleko dogurati. Zemlju treba izvući iz živog blata, a to je moguće samo radom i odricanjem", kaže jedan od naših ekonomista, dodajući da je raspoloženje javnosti ipak najviše naklonjeno Račanu, za razliku od mnogih njegovih ministara u čije se sposobnosti dvoji. Nedopustivim on smatra i da se toliko vremena izgubilo na kadrovsko popunjavanje Vlade, a još više da se još uvijek vode prepucavanja između šestorke i za niže pozicije u državnoj upravi, za koja se obećalo da će se popuniti isključivo po kriteriju stručnosti. U krajnje dramatičnoj situaciji ministrima se zamjera i to što po nekoliko sati provode na sjednicama brojnih nadzornih odbora u koje su po HDZ-ovu obrascu zasjeli, umjesto da se bave svojim prioritetnim poslovima.
Apsurdnost trenutačne situacije mnogi stručnjaci vide i u činjenici, što nije krivnja ove vlasti, da se umjesto koncentriranja na bolju budućnost, Vlada b
avi prekopavanjem po "doti" koju je iza sebe ostavio HDZ. Jedan od naših sugovornika u šali je kazao da bi bilo najbolje da imamo dvije vlade, jednu koja će se baviti otkrivanjem svih HDZ-ovih nepodopština, dok će se druga usmjeriti na ispunjenje onoga što je obećala i što je nužno provesti za ozdravljenje gospodarstva i izlazak iz krize. Ekonomisti Vladu upozoravaju da od nje očekuju puno konkretnije akcije i naznake što će, kako i kada moći ostvariti od najavljenih obećanja, jer, poručuju, "lakše je vlast osvojiti nego vladati".