Jutarnji list: 2. 4. 2000.

VLAST U ZAGREBU Posljedice sukoba prije izbora za Gradsku skupštinu

HSLS i HNS od SDP-a traže šest od dvanaest izbornih jedinica

HNS, umjesto jedne, traži ‘najmanje dvije izborne jedinice’ kako bi se vratio pod okrilje Alternative, a stajalište HSLS-a poznato je otprije - za razgovore su spremni, ali samo ako dobiju četiri jedinice

ZAGREB - Ne pristajući na krojenje izbornih jednica za predstojeće izbore u Zagrebu, HNS i HSLS napustili su prekjučerašnji sastanak stranaka Zagrebačke alternative (SDP, HSLS, HSS, HNS, LS, ASH, HSU) na kojem je trebao biti potpisan sporazum o zajedničkom izlasku na izbore. Međutim, nezadovoljstvo HSLS-a i HNS-a vratilo je pregovore na početak, a ‘sedmoglava aždaja’ - kako Milan Bandić, šef zagrebačkog SDP-a, voli nazivati tu koaliciju nekadašnje oporbe u metropoli - ostala je bez dvije ‘glave’.

HNS, kako kaže njegov zagrebački predsjednik Krešimir Franjić, sada umjesto jedne traži ‘najmanje dvije izborne jedinice’ kako bi se vratio pod okrilje Alternative, a stajalište HSLS-a poznato je otprije - za razgovore su spremni, ali samo ako dobiju četiri umjesto ranije ponuđene i već dogovorene tri jednice. Taj svoj zahtjev objašnjavaju činjenicom kako su na podjelu 6-3-3 - SDP-u šest jednica, a njima i četvorki (ASH, HSS, LS, HNS) tri - pristali samo zato što je isti broj jedinica dobila četvorka. Istupanjem HNS, međutim, situacija se promijenila te, kako je rekla sada već bivša predsjednica gradskog HSLS-a Dorica Nikolić, ‘karte treba ponovno promiješati’.

Takav uvjet liberala ne čudi ni malo ako se zna da je Dorica Nikolić ionako od Gradskog vijeća dobila mandat da potpiše sorazum samo ako dobiju četiri jedinice. Kako je ona očiglednao pogriješila pristajući na manje, istupanje HNS joj je, čini se, pomoglo da ispravi pogrešku i možda dobije zatraženo. Ipak, ako je vjerovati Milanu Bandiću, kriteriji se neće mijenjati pa se može zaključiti kako on niti ne razmišlja o tome da udovolji želji liberala. Stoga će najvjerojatnije biti kako je Bandić i prognozirao - ako se HNS i HSLS ne vrate, preostala petorka, odnosno krnja Alternativa, novu podjelu jedinica ‘obavit će u 15 minuta’. To bi, pak, moglo značiti da će SDP-u najvjerojatnije pripasti još jedna ili najvjerojatnije dvije izborne jednice, a jednu će dobiti i do sada u podjeli izostavljen ASH.

HSLS i HNS će nakon toga možda razmisliti o zajedničkom izlasku na izbore u većinskom dijelu jer je onaj u proporcionalnom ionako poznat otprije - obje stranke, naime, žele ići isključivo sa samostalnom listom.

Suzana Barilar