Slobodna Dalmacija: 3. 4. 2000.

CARLA DEL PONTE VJEROJATNO SUTRA STIŽE U ZAGREB
ISTRAGA U HAAGU O GENERALU ČERMAKU?

Prema neslužbenim informacijama istraga se odnosi na vrijeme kada je general Ivan Čermak bio civilni povjerenik u Kninu, a ne vojni zapovjednik - Iz Haaga nema potvrda o novim optužnicama za zločine izvršene u akcijama Bljesak i Oluja - Pomirljiviji pristup haaške tužiteljice

Piše: Bruno LOPANDIĆ

ZAGREB/HAAG — Prema neslužbenim najavama glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte trebala bi u utorak doći u dvodnevni posjet Zagrebu kako bi se razgovaralo o temeljima buduće suradnje Republike Hrvatske i Haaškog suda.
Prema onome što je do sada poznato, Carla del
Ponte dolazi u Zagreb na razgovore s predsjednikom Vlade Ivicom Račanom, ministrom pravosuđa Stjepanom Ivaniševićem, a glavna tužiteljica Haaškog suda posebno je zatražila da se sastane s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.
Na razgovorima u Zagrebu
trebale bi se točno odrediti modaliteti hrvatskog i Haaškog suda što u sasvim konkretnom smislu znači pregovore o tome koje vrste dokumenata će hrvatska Vlada predati Haaškom sudu. Izvori Haaškog suda nisu mogli potvrditi priprema li tužiteljstvo nove optužnice za izvršene zločine vezane uz operacije Bljesak i Oluju jer glavne optužnice nikada nisu javne.
Neslužbeno se govori da se provodi istraga o generalu Ivanu Čermaku, no ne u svojstvu vojnog zapovjednika, već dok je bio civilni povjerenik za Knin. Hrv
atska je prije nekoliko dana u Haaški sud poslala dokumentaciju o oko stotinu slučajeva koji otkrivaju zločine i ubojstva počinjene za vrijeme i nakon oslobodilačkih vojnih akcija Hrvatske vojske. Diplomatski izvori naveli su "Slobodnoj" kako je Carla del Ponte za posljednjih kontakata s predstavnicima hrvatske vlasti bila puno pomirljivija nego prošle godine. Hrvatski premijer Ivica Račan prošloga je tjedna najavio da će se uskoro održati razgovori s predstavnicima Haaškog suda kako bi se točno utvrdili okviri suradnje Republike Hrvatske s Haaškim sudom.