Jutarnji list: 3. 4. 2000.

SUKOB INTERESA Jesu li revizori državne naftne kompanije pronašli sukob interesa u poslovanju Magme, tvrtke ministra gospodarstva, i Ine

Goranko Fižulić predsjednik skupštine Ine i ministar gospodarstva dobavlja robu široke potrošnje za crpke

Godišnji promet Magme s Inom iznosi 4,2 milijuna kuna, međutim to je za moju tvrtku samo 1,5 posto ukupnoga godišnjeg prometa. Da je riječ o bilo kakvom konfliktu interesa, ja bih odmah reagirao, ističe Goranko Fižulić. Međutim, prema dokumentu Ine, taj je promet u 1999. imosio 5,7 milijuna kuna

Piše Branka Stipić

ZAGREB - Magmna, tvrtka ministra gospodarstva Goranka, Fižulića i njegove supruge Biserke Fižulić, jedna je od većih opskrbljivača Ininih benzinskih crpki robom široke potrošnje, kao što su slatkiši, grickalice, igračke...

Prema podacima iz Ine, Magma je po prometu deveti dobavljač robe koja se, uz gorivo, prodaje na Ininim crpkama. Osim toga, Goranko Fižulić je kao ministar gospodarstva ujedno i jedini član Skupštine Ine.

Sam ministar Goranko Fižulić spremno je za Jutarnji list priznao da je Magma jedan od distributera robe za Inine benzinske crpke. Čak je, za razliku od Ine u kojoj to smatraju poslovnom tajnom, priznao da je Magmin mjesečni promet s Inom oko 350.000 kuna, što je godišnje 4,2 milijuna kuna. Kako je godišnji Magmin promet 280 milijuna kuna, Fižulić brojkama dokazuje da je poslovanje s Inom za tvrtku u kojoj je dioničar relativno marginalno. Poslovanje s Inom, prema ministrovim podacima, čini 1,5 posto Magmina godišnjeg prometa. Kao distribucijska kuća Magma posluje sa 250 do 300 tisuća kupaca u Hrvatskoj, a Ina je, kaže Fižulić, samo jedan od njih.

Unatoč tome, u poslovnim se krugovima u Zagrebu posljednjih dana pročulo kako je međunarodna revizorska tvrtka Arthur Andersen, koja je revizor Ine, zbog Magminih poslova s Inom te zbog činjenice da je veliki dioničar Magme i predsjednik Skupštine Ine, postavila pitanje mogućeg sukoba interesa.

Goranko Fižulić kaže da ne vjeruje da bi se Artur Andersen bavio takvim pitanjima jer je promet koji Magma radi s Inom malen i za jednu i za drugu tvrtku.

- Ja jesam predsjednik Inine Skupštine, ali Magma radi s Inom četiri godine. U te četiri godine nije valjda naplatila ni deset posto prometa, nego je uvijek sve bilo kompenzacija za gorivo. Budite uvjereni, da je riječ o bilo kakvom konfliktu interesa, ja bili odmah reagirao - kaže Fižulić te odlučno dodaje da on ne vidi nikakav konflikt interesa, no ako netko smatra da je poslovanje Magme s Inom nešto jako važno, on će kao dioničar tvrtke zabraniti da se taj posao obavlja.

Prema Ininom internom dokumentu, koji je Jutarnji list uspio dobiti, promet Magme s Inom u 1999. bio je nešto veći nego što to tvrdi ministar i iznosio je oko 5,7 milijuna kuna, a godinu ranije iznosio je nešto više od četiri milijuna kuna. Suradnja Ine i Magme traje od prosinca 1997. godine, a ugovor s Inom sklopio je Goranko Fižulić kao tadašnji predsjednik Uprave Magme. Ugovorena je distribucija sljedećih proizvoda: Nestle, Lego, Burago, Ricola, Johnson Vax, Bahlsen, Johnson & Johnson, Stimorol i Haribo. U tom se dokumentu navodi i da je Magma mijenjala svoj prodajni program te da je izgubila distribuciju nekih marki. Primjerice, krajem 1998. izgubila je distribuciju Ricole, a potom Johnson Vaxa i Nescea caffea. Lani u ljeto, kad je promet na benzinskim crpkama veći nego inače zbog turističke sezone, s pojedinih su crpki u središnjicu Ine stizale obavijesti da su neki dobavljači, među kojima i Magma, zatajili u isporukama. Za Magmu je s jedne crpke navedeno da je od 30 naručenih artikala isporučila jedan.

Prošlo ljeto Magma je benzinske crpke trebala opskrbiti autokartama, no karata nije bilo na svim crpkama. S tim je očito bio nezadovoljan i izdavač autokarti - Trsat Polo - pa ih je sam počeo dostavljati.

Ministri u Račanovoj vladi objavili da će se kloniti poslova koji bi mogli upućivati na sukob interesa

Ministri u Račanovoj vladi, koji su ujedno i poduzetnici, čim su imenovani javno su objavili da će se kloniti bilo kakvih poslova koji bi mogli upućivati na sukob interesa. Čim je postao ministar, Goranko Fižulić dao je ostavku na mjesto predsjednika Uprave Magme koje je zauzela njegova supruga.