Novi list: 4. 4. 2000.

SABOR NEĆE SMIJENITI ŠKREBA ZBOG ISTARSKE BANKE, A MOŽDA NI ZBOG STARIH GRIJEHA

TOMČIĆ: HNB JE POSTUPIO PO ZAKONU

Najnoviji potezi HNB-a u skladu su sa zakonom i pokazuju da središnja banka djeluje samostalno, rekao je Tomčić

ZAGREB - Zlatko Tomčić, predsjednik Hrvatskog državnog sabora, jučer je neizravno potvrdio da je vodstvo Hrvatske narodne banke postupilo u skladu sa zakonom kada je uvelo privremenog upravitelja u Istarsku banku. “Najnoviji potezi Hrvatske narodne banke u skladu su sa zakonom i pokazuju da središnja banka djeluje samostalno”, rekao je Tomčić tijekom razgovora s delegacijom Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika na čelu s predsjednikom Brankom Jakopcem. Predsjednik Sabora nije se htio upuštati u predviđanje hoće li Sabor 12. travnja, kada će raspravljati o radu HNB-a proteklih nekoliko godina, smijeniti Marka Škreba zbog mogućih grijeha iz prošlosti, već je to pitanje prepustio parlamentarnoj raspravi. Nakon te izjave šefa Sabora postalo je jasno da guverner Škreb neće pasti zbog Istarske banke, kako je to početkom prošlog tjedna zatražio Ivan Jakovčić.

Sličan stav prošlog su tjedna iznijeli i neki članovi Vlade. “Da je vladajuća koalicija u Saboru prije dva mjeseca i smijenila Škreba, novi guverner također bi morao donijeti istu odluku u vezi s Istarskom bankom”, upozorio je vicepremijer Granić. “O odgovornosti HNB-a treba raspravljati, ali zato što potrebne odluke nije donio daleko prije”, dodao je ministar Vidović. Premijer Račan nije se izjašnjavao, ali je više puta naglasio kako pitanje HNB-a nije u nadležnosti Vlade nego Sabora, te se založio da središnja banka i ostale hrvatske institucije rade samostalno i odgovorno, u okviru zakona.

Na pitanje hoće li Sabor smijeniti guvernera i Savjet HNB-a zbog prošlih grijeha, parlamentarni klubovi u šesteročlanoj vladajućoj koaliciji jučer nisu imali odgovor, jer bi ta tema trebala stići na njihov dnevni red u sljedećih tjedan dana. U razgovoru sa zastupnicima iz najvećih stranaka novinari su stekli dojam da oni nisu sigurni kakav će biti konačni stav njihovih stranaka, jer ima argumenata za i protiv, pa treba pažljivo odvagnuti posljedice. Samo je IDS navijestio da će podnijeti zahtjev za Škrebovu smjenu, ali je odluku o tom potezu odgodio do kraja tjedna, nakon što se u vezi s Istarskom bankom ponovno očituju Banski dvori. Danas bi se o svojim potezima trebalo izjasniti Poglavarstvo Istarske županije, ali ono nema zakonskih temelja za uvođenje stanja elementarne nepogode.

Peteročlana ministarska ekipa (Linić, Crkvenac, Čačić, Fižulić, Jakovčić) predložit će Vladi, na sjednici u četvrtak, više rješenja za Istarsku banku, kao i njihove posIjedice. Ministri će se zatim opredijeliti za rješenje koje je u skladu s reformskom politikom Račanove ekipe. Ministar Čačić jučer nije htio predviđati koje će rješenje sanacija uz pomoć proračuna ili njezina prodaja - prevladati, ali je dodao: “Rješenje mora biti brzo i djelotvorno. Ne može se prihvatiti daljnja devastacija banke, kao ni štete koje snose štediše, gospodarski komitenti, a na kraju i državni proračun.”

Bez obzira na to hoće li vodstvo HNB-a biti smijenjeno ili neće, slučaj Istarske banke mogao bi potaknuti Račanovu Vladu da brže donosi dugoročnu strategiju razvoja Hrvatske i da se izjasni kakve su joj namjere s bankarskim sustavom. Predsjednik Tomčić najavio je da će se nakon saborske rasprave o HNB-u sastati s premijerom Račanom i tražiti da Vlada izradi dokument o ukupnom stanju u bankarstvu, s prijedlozima kratkoročnih i dugoročnih rješenja.

B. PODGORNIK