Veèernji list: 4. 4. 2000.
GRADSKI NARODNJACI O PREGOVORIMA ZAGREBAČKE ALTERNATIVE
Narodnjaci optužuju SDP za razbijanje zajedništva
Kriteriji za raspodjelu izbornih jedinica nikad nisu usuglašeni jer, čak ako se i poštuju oni na temelju kojih su SDP i HSLS dobili devet, a ostalih pet stranaka (HSS, LS, ASH, HNS, HSU) tri izborne jedinice, omjer je 8:4 - istaknuo je na jučerašnjoj izvanrednoj novinarskoj konferenciji Gradske organizacije HNS-a dopredsjednik Stipe Tojčić.
Haenesovci su iznijeli kronologiju pregovora u Zagrebačkoj alternati
vi. HNS je i dalje otvoren za dogovore, rečeno je, ali neće odstupiti od zahtjeva za jednom izbornom jedinicom. Na izbore za Skupštinu izaći će sa samostalnom listom, a za izborne jedinice pronaći će optimalno rješenje.
- Ako to ne dobijemo, odlučit ćemo
kako ćemo izaći na izbore u jedinicama. Bez obzira na to, nudimo potpisivanje sporazuma o postizbornoj koaliciji. Ostavili su nam otvorena vrata da potpišemo sporazum, ali nismo ga dobili i nismo pozvani na razgovore. HNS je imao dobru volju za sporazum u okviru ZA, no različitim smo pritiscima otuda praktički izbačeni - rekao je Tojčić.
Tojčić smatra da je SDP najodgovornija stranka za postizanje dogovora, a podsjećajući na izjave Milana Bandića da SDP ne bi nikad sam izašao na izbore, makar bio siguran u
pobjedu, te da SDP-u nije cilj pobjeda nego kvalitetna i kontrolirana vlast u Zagrebu, uputio mu je pitanje zašto se SDP ne odrekne jedne izborne jedinice ako mu je toliko stalo do zajedništva u ZA. (dlb)