Večernji list: 4. 4. 2000.
SASTANAK O BELJU d. d. U HRVATSKOM FONDU ZA PRIVATIZACIJU
Vlada nema novac za plaće Belja
ZAGREB - U prostorijama Hrvatskoga fonda za privatizaciju jučer je održan sastanak između predstavnika HFP-a, Ministarstva poljoprivrede, Uprave Belja d. d. i predstavnika Sindikata zaposlenih, priopćeno je iz HFP-a.
Ministarstvo i HFP potvrdili su da Vlada Republike Hrvatske nema sredstava kojima bi mogla kreditirati druš
tvo za isplatu zaostalih plaća, naglasivši kako rješenja treba pronaći unutar samih mogućnosti dioničkoga društva. Uprava je na sebe preuzela obvezu da u idućih petnaestak dana izađe s ponudom za otkup postojećih zaliha svojih proizvoda pred Ministarstvo poljoprivrede i da pokuša dobiti novac i prodajom kćerinskih tvrtki, nakon čega bi se ispitavši njihove tržišne potencijale obavijestio Sindikat o mogućnosti isplate plaća novcem od prodaje imovine.
Predstavnici sindikata s negodovanjem su prihvatili prije
dlog o petnaestodnevnom zaustavljanju prosvjeda kao i očitovanje da država ne može preuzeti isplatu zaostalih plaća, te su Upravi i predstavnicima HFP dali rok od dva dana, nakon kojega, ako se ne pronađe rješenje za isplatu barem dviju zaostalih plaća, nastavljaju sa svojim prosvjedima.
Ne uspije li se postići dogovor i rješenje za pronalaženje sredstava za isplatu dugovanja radnicima, Uprava će sukladno Zakonu morati otvoriti stečaj nad društvom, piše u priopćenju iz Ureda predsjednika HFP-a.