Slobodna Dalmacija: 4. 4. 2000.

ZVONKO ŠEGVIĆ, PREDSJEDNIK HUS-ova NEZAVISNOG SINDIKATA "BRODOSPLITA", PITA UPRAVU:
ZAŠTO OPET KASNE PLAĆE?

Poduzet ćemo sve da zaštitimo radnička prava, makar ja zbog toga otišao i u zatvor. Glavni su krivci za milijunske gubitke kod ugovaranja "Amorelle" i "Isabelle" Josip Eterović i Dušan Kosanović

Piše: Igor CAKTAŠ

Ovo je posljednji put da u Brodosplitu kasni plaća! Ako ubuduće bude kašnjenja, sindikat će poduzeti sve zakonite akcije u cilju zaštite radničkih prava, pa makar ja zbog toga otišao u zatvor! — kazao je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare Zvonko Šegvić, predsjednik HUS-ova Nezavisnog sindikata Brodosplita.
— Poslovodstvo škvera nije osiguralo plaću za obračunsko razdoblje od 20. veljače do 20. ožujka, a prema Kolektivnom ugovoru Brodosplita d.d. imamo pravo na štr
ajk ako ne dobijemo plaću u roku od osam dana od isteka obračunskoga razdoblja, pojasnio je Šegvić, najavivši kako će se o razlozima kašnjenja plaća informirati kod ing. Vinka Rosića, direktora Brodosplita.
Sindikalist je izrazio ogorčenje što je za Rosiće
vu najavu kako će plaće biti isplaćene ovoga tjedna, saznao iz novina, a posebno je iziritiran prekoračivanjem rokova za isporuku novogradnji za što drži odgovornim poslovodstvo škvera na čelu s Rosićem.

Predsjednik Nezavisnog sindikata podržava Rosićevu inicijativu da se u škveru opet grade veliki putnički brodovi, ali pod uvjetom da ugovori za njihovu gradnju budu pozitivni za brodogradilište. Šegvić se osvrnuo i na gubitke koji su nastali pri ugovaranju velikih putničkih brodova Isabelle i Amorelle, koje je škver u drugoj polovici 80-tih godina gradio za skandinavske naručitelje.
— Gradnja Isabelle i Amorelle ugovarana je u koktelu vodećih svjetskih konvertibilnih valuta. Škver je utrošio pet milijuna radnih sati i više je potrošio na materijal nego što s
u mu brodovi plaćeni. Na Amorelli se izgubilo 50 milijuna dolara, jer je ugovorena za samo 55 milijuna dolara. Glavni krivci za nastale gubitke su tadašnji čelni ljudi Brodosplita — Josip Eterović i Dušan Kosanović — istaknuo je Šegvić.
— Najstariji smo si
ndikat i nećemo dozvoliti da netko uništi ono što nije uspio uništiti Kutle. Inzistiramo na odgovornosti i drago nam je kako neće biti viška radnika. Nećemo dozvoliti da se u škver dovode inženjeri, a da naši "trunu". Perdsjednica Upravnog odbora Brodosplita Božena Mesec stigla je helikopterom, pa će helikotperom i otići! U Upravnom odboru škvera mora sjediti predstavnik sindikata, koji će taj dio posla obavljati bez naknade — naglasio je Zvonko Šegvić.