Jutarnji list: 5. 4. 2000.

GRADSKI PODSTANARI Saborski zastupnik ‘čuva’ gradski stan već šest godina

Kregar traži Antu Đapića da vrati stan u vlasništvu Grada Zagreba

Vladin povjerenik za Zagreb Josip Kregar naredio je da se istraži slučaj dodjele toga stana, a prema dosad skupljenim podacima, zaključio je da su okolnosti dodjele stana potpuno nejasne

Piše Orlanda Obad

ZAGREB - Grad Zagreb će uskoro od saborskoga zastupnika Ante Đapića, prema svemu sudeći, zatražiti da vrati stan koji mu je HDZ-ova Gradska uprava dala na čuvanje 28. lipnja 1994. godine.

Vladin povjerenik za Zagreb Josip Kregar naredio je da se istraži slučaj dodjele toga stana, a prema dosad skupljenim podacima zaključio je da su okolnosti dodjele stana potpuno nejasne.

- Nama trebaju stanovi, a u ovom i svim slučajevima u kojima se pokaže da su davani bespravno, zatražit ćemo iseljenje privremenih stanara. Ne očekujem da ćemo u takvim odlukama nailaziti na otpor - rekao nam je jučer poslijepodne Kregar.

Šestogodišnja saga o Đapićevu stanu na Borovju počela je 1994. godine kad je oporbena koalicija stranaka zajedno s HSP-om izbivala iz Sabora, potaknuta istupanjem tadašnjih predsjednika saborskih domova, Mesića i Manolića, iz HDZ-a. Oporbeni bojkot saborskih sjednica prekinula su u lipnju upravo tri zastupnika HSP-a, u trenutku kad je HDZ-u to bilo najpotrebnije. Vijest da su gradske vlasti samo pet dana nakon povratka pravaša u Sabor dale predsjedniku HSP-a na čuvanje stan značila je pravu političku senzaciju. Naime, Gradska je uprava nadležna za dodjelu prostora javnim kulturnim djelatnicima, odnosno osobama na listi prioriteta, a saborski zastupnici prema uobičajenoj proceduri stanove dobivaju isključivo od Sabora. U tadašnjim se intervjuima Đapić opravdavao da je stan dobio nakon što je više puta od Sabora zahtijevao da mu, budući da u Zagrebu nema riješeno stambeno pitanje, dodijeli stan u Ilici ili u Palmotićevoj ulici gdje su također državni stanovi.

Predsjednik HSP-a tvrdio je da je stan dobio uz ugovor koji je vrijedio do 1. prosinca 1994. godine. Prema jučerašnjem dopisu iz Gradskog ureda za upravljanje imovinom Grada, stan površine 81,3 četvornih metara u zagrebačkom naselju Borovje Ante Đapić do danas nije vratio. Jučer nismo uspjeli kontaktirati s Antom Đapićem jer je sa saborskim izaslanstvom boravio u Bruxellesu. Kako doznajemo, već bi krajem ovoga tjedna trebalo biti osnovano povjerenstvo za istraživanje ostalih slučajeva gradskih stanova koje je HDZ-ova vlast tijekom godina dodjeljivala bez ikakve valjane pravne osnove. Povjerenstvom će, prema svemu sudeći, predsjedati bivši sudac Ustavnoga suda Hrvoje Momčinović.