Jutarnji list: 5. 4. 2000.

CIBALAE BANKA Župan Koenig odbio optužbe

Oporba i vladajući HDZ međusobno se optužuju za propast banke

VINKOVCI - Slučaj Cibalae banke ujedinio je oporbu i vladajući HDZ Vukovarsko-srijemske županije u naporima da se pronađe rješenje za posrnulu vinkovačku Cibalae banku.

Propast Vukovarske i Županjske banke jedan je od argumenata u nastojanju Županije da od propasti spasi posljednju domicilnu banku. Dok županijski čelnici smatraju da su oslabljeni gospodarski subjekti svojom nelikvidnošću pridonijeli propasti Cibalae banke, u oporbenim strankama može se čuti mišljenje da su za to krivi Skupština, Uprava i Nadzorni odbor banke, u sprezi s centrima političke moći. Ma koliko se mišljenja vladajućih i oporbenjaka u Vukovarsko-srijemskoj županiji razlikovala u pogledu uzroka krize i krivaca za sadašnju situaciju u Cibalae banci, osjeća se suglasnost oko zajedničkoga nastojanja za spašavanje banke u koju je uveden privremeni upravitelj.

Na prošloj sjednici Županijske skupštine župan Rudolf Koenig odbio je objede oporbe da je županijska vlast imala utjecaja na poslovnu politiku banke te naglasio kako bi sanacija banke u visini 150 milijuna bila puno jeftinija od stečaja, te bi se banka očišćena dubioza lako mogla ponuditi tržištu.

- U banci je očišćen većinski portfelj Globus grupe, što je bio uvjet prethodne vlade da se spasi Cibalae banka rekao je tada župan.

Branko Tušek, saborski zastupnik iz redova SDP-a, predložio je tada da Cibalae ili Županjsku banku preuzme neka veća hrvatska banka te razgovor o tome s predsjednikom Vladina povjerenstva za banke, ministrom Matom Crkvencem.

Naglašavajući da su za propast banaka u Hrvatskoj krive političke i kriminalne intervencije, saborski zastupnik HSLS-a Želimir Janjić zamjerio je medijima na zapostavljanju Cibalae banke, a HSS-ov saborski zastupnik Marijan Maršić zatražio je hitnu deblokadu i uspostavu normalnog poslovanja Cibalae banke. (V. M. Š.)