Vjesnik: 6. 4. 2000.

Del Ponte: Neki hrvatski lideri možda su odgovorni za zločine i podići ću optužnice!

Haaški sud ima zapečaćene omotnice s imenima optuženih, a sve službene informacije dobit ćete na vrijeme, odgovorila je Del Ponte na upit može li potvrditi da u Haagu postoje optužnice protiv hrvatskih generala / Račan: Pomoći ćemo da na optuženičku klupu dođu pojedinačni zločinci, a ne nacija, odnosno država

ZAGREB, 5. travnja - »Ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević zna sve što treba znati, ali ja nemam komentara, niti želim ulaziti u detalje istraga koje su u tijeku«, rekla je haaška tužiteljica Carla del Ponte u srijedu nakon susreta s ministrom Ivaniševićem. »Haaški sud ima zapečaćene omotnice s imenima optuženih, a sve službene informacije dobit ćete na vrijeme«, odgovorila je Del Ponte na novinarski upit može li potvrditi da u Haagu postoje optužnice protiv generala Čermaka, Gotovine, Norca i Koradea. »Izvijestila sam ministra Ivaniševića i hrvatsku Vladu o istragama koje su u tijeku i o imenima u zapečaćenim omotnicama, jer, ako želimo suradnju, moramo razmjenjivati informacije«, kazala je Del Ponte.
»Koliko je god ljudima u Hrvatskoj teško shvatiti da su neki hrvatski lideri možda odgovorni za zločine
, to proizlazi iz mojih istraga, i dužnost mi je podići optužnice«, ustvrdila je tužiteljica, te dodala da će podići i optužnice protiv Muslimana i Srba odgovornih za zločine u Dubrovniku i Vukovaru. Glavni fokus istrage, nastavila je, su osobe koje su se nalazile na najvećem stupnju odgovornosti i oni koji su omogućili zločine, ili ih nisu spriječili, rekla je Del Ponte, zaključivši kako je iz svojih susreta s hrvatskim dužnosnicima vidjela da može računati na potpunu i bezuvjetnu suradnju Hrvatske s Haaškim sudom.
Na upit o mogućnosti suđenja u Hrvatskoj, tužiteljica je odgovorila da je s hrvatskim dužnosnicima razgovarala i o tome, naglasivši da u tom slučaju mora postojati odabir, jer se svi optuženici ne mogu dovesti u Haag. »Vrlo smo zadovoljni s razv
ojem situacije u Hrvatskoj. Vlada je već dokazala spremnost za suradnju s Haaškim sudom, izručenjem Naletilića, a isto tako i dostavljanjem određenog broja dokumenata u vezi s istragom koju vodim o operaciji Oluja«, rekla je Del Ponte.
Ministar Ivanišević
koji je, zajedno s tužiteljicom bio na konferenciji za novinare, kratko je kazao da je njegova reakcija na informacije koje je dobio – zadovoljavajuća.Ministar Ivanišević je razgovore ocijenio iscrpnim, korisnim i iznenađujuće dobrim. »Dogovorili smo se do u detalje oko suradnje Ministarstva pravosuđa i Ureda za suradnju s Haaškim sudom, a razgovori su bili iznad naših očekivanja«, zaključio je ministar, te dometnuo da suradnja s Haaškim sudom više neće biti samo politička deklaracija, nego i operativni program Hrvatske.
Glavnu tužiteljicu Haaškoga suda Carlu del Ponte primio je i premijer Ivica Račan. Dvoipolsatni razgovor premijer je ocijenio uspješnim i punim razumijevanja. Hrvatska prihvaća međunarodne obveze koje je preuzela, a sastavni dio toga je i
suradnja s Haaškim sudom, upozorio je Račan, dodavši da će nova hrvatska vlast nastojati pokazati da znatno više provodi pravnu državu nego prethodna. »Procesuirat ćemo svaki zločin počinjen u Hrvatskoj, kao i one koje su počinili hrvatski državljani. Pomoći ćemo da na optuženičku klupu dođu pojedinačni zločinci bilo u Hrvatskoj ili u Haagu, a ne nacija, odnosno država«, istaknuo je premijer. »Bilo bi bolje da ta suradnja s Haagom nije nužna. Međutim, to je interes Hrvatske i učinit ćemo sve što je u skladu s hrvatskim interesima«, dodao je Račan, istaknuvši da će Haagu ponuditi sve raspoložive dokumente. Izražavajući zadovoljstvo novim odnosom Hrvatske prema ICTY-ju, Carla del Ponte rekla je: »Istražujemo i analiziramo u svim smjerovima slučajeve ratnih zločina u kojima su žrtve Hrvati, kao i one u kojima su počinitelji Muslimani i Hrvati. Idemo, naime, za individualizacijom odgovornosti«. Osvrnuvši se na slučaj Tihomira Blaškića, istaknula je da u Haagu očekuju nove dokumente koji su pronađeni u svezi s tim slučajem kako bi Prizivno vijeće na temelju njih moglo izreći pravičnu kaznu. Upozorila je da Haaški sud ne može sudskim postupkom obuhvatiti sve slučajeve te da je upravo zbog toga potrebna suradnja s lokalnim vlastima u regiji kako bi se postigao glavni cilj, a taj je »raditi zajedno kako bi svi ratni zločinci bili pred sudom«. Na pitanje hoće li nakon Momčila Krajišnika ubrzo uslijediti nova uhićenja, haaška tužiteljica je naglasila da nova hapšenja, što se nje tiče, mogu uslijediti već večeras. (A. Fjorović, V. Drezga)