Slobodna Dalmacija: 6. 4. 2000.

ISTRAŽUJEMO:
TKO JE I KAKO U VRIJEME HDZ-a DOBIO GRADSKI STAN U ZAGREBU
Mia Begović uselila na Matešinu intervenciju?

Podaci o gradskim stanovima za vrijeme devetogodišnje HDZ-ove vladavine čuvali su se kao najstroža tajna, ali priče bi obično procurile

Pišu: Božica BABIĆ i Anita BELAK-KRILE

ZAGREB — Vladin povjerenik za Zagreb Josip Kregar najavio je da će napraviti reviziju upravljanja gradskom imovinom, a posebice istražiti sumnje oko pravog izbora čuvara i stanara gradskih stanova. Obećao je da će, kad prikupi cjelovitu informaciju, i novinare obavijestiti tko je i po kojim kriterijima dobio gradske stanove.
Podaci o gradskim stanovima za vrijeme devetogodišnje HDZ-ove vladavine, čuvali su se kao najstroža tajna te je tek ponekad i to uglavnom iz nečije ljubomore iscurio pokoji podatak o čuvarima gradskih stambenih kvadr
ata.
Poznato je tako da su gradske stanove, među ostalim, dobili saborski zastupnik Anto Đapić, liderski dvojac Nove hrvatske desnice Mladen Schwartz i Ana Lučić, bivši ministar useljeništva Marijan Petrović, koji je još uvijek u luksuznom stanu u samome s
redištu grada iako ne obnaša više dužnosnički posao. Branko Salaj, bivši direktor Hine, ne namjerava se također iseliti iz stana u Jurišićevoj jer, kako tvrdi, nema sredstava za podstanarstvo.
Odlukom Gradskoga poglavarstva zaslužni javni i kulturni djelat
nici imali su pravo na korištenje gradskih stanovia, no i u toj posve legalnoj i legitimnoj odluci nepoznati su kriteriji dodjele kao i potpuna lista zaslužnika koji žive u gradskim stanovima. Po pritužbama i predstavkama građana koje su stizale na adresu nadležnog skupštinskog odbora, jasno je da su i tu zasluge ocjenjivane paušalo, od oka, manje-više po osobnim poznanstvima i stranačkoj zaslužnosti.
Primjerice, poznato je da dok neki čekaju na stambeno zbrinjavanje godinama, glumica Mia Begović stan dobiv
a gotovo odmah kad ga je zatražila, navodno uz osobni zahtjev bivšeg premijera Zlatka Mateše. I njezina sestra Ena Begović, kao zaslužna građanka, dobila je stan, a poznato je da i glumice Ksenija Pajić i Jelena Miholjević također žive u gradskim stanovima, kao i kazališni redatelj Leo Katunarić.
I urednik na Radiju 101 Željko Matić dugogodišnji je stanar gradske garsonijere na Trešnjevci, kao i nekadašnja HTV-ova zvijezda Denis Latin i urednica kulture u Hini Ana Todorić.
U predstavkama koje su bile adres
irane na skupštinski odbor ukazivano je kako su neki ljudi, zahvaljujući osobnom poznanstu s gradonačelnicom, dobivali stanove, a potom ih iznajmljivali i od toga plaćali vlastite stambene kredite. Je li bilo takvih slučajeva i koliko, Vladin povjerenik Kregar očekuje da će saznati iz izvješća koje će načiniti dvije stručne radne skupine, a kao prvi korak, dok se ne utvrde sve činjenice, privremeno je obustavio dodjelu poslovnih prostora i gradskih stanova.
Kregar je istaknuo i kako Nikici Milasu, pročelnik
u Ureda za upravljanje gradskom imovinom u četvrtak "curi" zadnji rok za detaljan popis svih "čuvara" gradskih stanova, a posebice onih kojima je nakon bespravnoga ulaska legaliziran ostanak u stanovima. "Sve je očevidnija činjenica da Zagreb ima veliki broj takvih stanova, a ja od ureda ne mogu dobiti točne podatke. Jedan dan ne znaju, drugi dan ne žele surađivati, no istječe im rok i javnost će transparentno biti informirana o tom problemu", zajamčio je Josip Kregar.