Novi list: 6. 4. 2000.

POVJERENIK KREGAR U OSINJAKU: TKO TO “ČUVA” GRADSKE STANOVE

ČUVARI OTKUPLJUJU TUĐE KVADRATE

Kako je, zašto i na osnovi kojeg ugovora Đapiću prije šest godina stan prepušten na čuvanje, povjerenik nije uspio saznati. Nepoznata ostaje i činjenica koliko je gradskih stanova “čuvano” u posljednjih nekoliko godina, tko ih čuva i nakraju, što “čuvanje podrazumijeva. U odgovoru Ureda za upravljanje imovinom grada to ne piše, jednako kao što ne piše ni do kada je Đapić trebao vratiti stan

ZAGREB – “Gospodin Ante Đapić je 28. lipnja 1994. godine dobio od Grada Zagreba, odnosno Gradskog zavoda za izgradnju grada, stan u stambenoj zgradi Borovje 13a - na privremenu uporabu, kao čuvar stana. Radi se o stanu br. 8, površine 81,32 četvornih metara. Imenovani nije vratio stan Gradu Zagrebu”, sadržaj je priopćenja Gradskog ureda za upravljanje imovinom grada, kojeg je Josip Kregar, povjerenik za Zagreb, zatražio od Ureda.

Kako je, zašto i na osnovu kojeg ugovora Đapiću prije šest godina stan prepušten na čuvanje, povjerenik nije uspio saznati. Nepoznata ostaje i činjenica koliko je gradskih stanova “čuvano” u posljednjih nekoliko godina, tko ih čuva i nakraju, što “čuvanje” podrazumijeva. U odgovoru Ureda za upravljanje imovinom grada to ne piše, jednako kao što ne piše ni do kada je Đapić trebao vratiti stan.

“Moja namjera nije bila izbaciti Đapića iz stana. Osim toga, Đapićev slučaj nije bio povod za pokretanje istrage o broju gradskih stanova danih na čuvanje, već me na to potaknuo velik broj ljudi koji se nalazi u strašnoj socijalnoj situaciji, bez stanova. Ti ljudi, pored ovakve dodjele stanova, nisu imali šanse da ga dobiju”, objasnio je jučer Kregar, još jednom najavljujući osnivanje povjerenstva koje će ispitati čuvanje gradskih stanova i ugovore koje su “čuvari” potpisali s Gradom. Povjerenstvo će biti imenovano tijekom današnjeg dana, a u njemu će se najvjerojatnije naći Tin Gazivoda, povjerenikov pomoćnik za odnose s nevladinim udrugama, Hrvoje Momčinović, bivši sudac Ustavnog suda će predsjedavati povjerenstvom, ostali članovi bit će Vesna Gazzari, bivša sutkinja, Nediljko Perić i neimenovani predstavnik Hvidre iz Dugog Sela.

Ured za upravljanje imovinom grada na čelu kojeg sjedi Nikica Milas, kaže Kregar, do sada nije otkrio, čak niti “natuknuo” koliko je stanova dano na čuvanje, još je manje poznata činjenica koliko je čuvanih stanova u međuvremenu otkupljeno. Nepoznanica kopka znatiželjnu javnost, ali i povjerenika koji je povjerenstvu i Uredu dao rok od naredna dva dana tijekom kojih mu na stol moraju staviti gotovo izvješće o čuvanim stanovima, o kriterijima na temelju kojih su oni dodjeljivani i analizu dosadašnje primjene pravilnika za dodjelu stanova. Zatražena je, kaže, i analiza liste “čuvara” koji su svoja bespravna useljenja uspjeli legalizirati. Ne bude li izviješće predano do petka, odgovorni će biti “neugodno iznenađeni”, najavljuje povjerenik. Odgovor na pitanje zašto su upravo čelnici stranaka i saborski zastupnici igrali ulogu čuvara, znat će se uskoro. B. MRVOŠ