Slobodna Dalmacija: 6. 4. 2000.

VINKO MARTINOVIĆ ŠTELA ODGOVARA GENERALU HVO-a:
Andabaki je bolje da šuti

Da je general Andabaka bolje promislio, ne bi izjavio neke stvari jer praktično priznaje da je on izdavao zapovijedi, što za njega može imati vrlo ružne posljedice, a Štela je, kako sam kaže, samo branio sto metara bojišnice na Bulevaru u Mostaru

Piše: Igor DOŠEN

ZAGREB — Odvjetnik Branko Šerić odgovorio je u ime svoga branjenika Vinka Martinovića Štele generalu HVO-a Ivanu Andabaki na ono što je izrekao u intervjuu tjedniku "Globus". Šerić nam je tako rekao kako su Andabakine izjave lažne te da su takvi i njemu slični ljudi žrtvovali i poslali u Haag prave vojnike.
— To što on govori da se borio, a Vinko Martinović nije — priče su za malu djecu.
Građani Mostara jako dobro znaju tko je branio, a tko terorizirao grad — veli Šerić. Istaknuo je još kako se, zastupajući Štelu, sastao sa 100-tinjak osoba od kojih je čuo što je Martinović radio i kako se ponašao te da "u njemu postoji čast, vjera i dostojanstvo".
— On je jedina osoba za koju se zna da se borio u Mostaru, a da mu je presuđeno putem medija. Hrvatski narod vrlo dobro zna tko je plasirao te laži. Martinović moli Boga da je on zadnji Hrvat koji je izručen i pita se što bi se dogodilo da on nij
e bio u Kažnjeničkoj bojni — uz odgovor da bi onda morali naći drugu žrtvu za grad Mostar — zaključuje Šerić, te nastavlja:

— Da je general Andabaka bolje promislio, ne bi izjavio neke stvari u tom svom intervjuu. On praktično za sebe priznaje da je bio nalogodavac, izdavao zapovijedi, što za njega može imati vrlo ružne posljedice — navodi Štelin odvjetnik.
I nakon ovih izbora se, kako je dalje istaknuo, potvrdilo ono što je Štela još prije dvije godine tvrdio u svome intervjuu "Feralu" — kako postoji zloup
oraba tajnih službi, u što su se svi uvjerili, a on to osjetio na svojoj koži. U remetinečkom ga je pritvoru posjetio i tadašnji ministar pravosuđa Zvonimir Šeparović i rekao mu da zna kako je nevin i da će se kad-tad sve srediti. Što i kako, nije mu mogao reći.
Vinko Martinović, pak, kako nam je rekao Šerić, uredno vježba u teretani. Okrenut je vjeri i molitvi i "uvjeren je da će se na kraju pred Bogom i ljudima sve saznati". Martinović tvrdi kako nikada nije bio ni na jednom političkom ili vojnom sastanku
gdje se odlučivalo o ratu i sudbini BiH. Bio je, kako navodi, samo vojnik koji je čuvao 100 metara linije na Bulevaru u Mostaru te sudjelovao u uličnim borbama i građanskom ratu u Mostaru. Obrana apsolutno negira da je u Mostaru postojao međunarodni sukob, a Štela je uvjeren da je žrtva tajnih službi i veli da je svima dobro poznato tko je izdavao zapovijedi u Hrvatskoj i BiH, a posebno na razini Herceg-Bosne, kao i to jesu li formirani logori i tko ih je formirao te tko je nalagao i vršio preseljenja.
Haa
ški sud je, inače, odbio zahtjev zagrebačkoga Županijskog suda da se Vinku Martinoviću ponovno sudi u Zagrebu pod optužbom da je sudjelovao u ubojstvu Jasmine Đukić u Mostaru. Prethodnu prvostupanjsku presudu je, na žalbu branitelja, poništio Vrhovni sud RH i predmet ponovno vratio Županijskom sudu.