Jutarnji list: 6. 4. 2000.

SLUČAJ CONING Sudski spor nakon razrješenja statusa tvrtke Coning

Prvo ročište održano, a Čačić tvrdi da nema spora protiv Coninga!

Još se ne zna gdje su tri milijuna maraka koje je Coning dobio za gradnju. Na to će odgovoriti sudski spor za koji Čačić tvrdi da nikada nije pokrenut?!

DUBROVNIK - Ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo Radimir Čačić uputio je Jutarnjem listu reagiranje kojim je nastojao javnosti objasniti kako ga se bezrazložno i zlonamjerno napada zbog malverzacija vezanih uz gradnju dubrovačkog Doma umirovljenika. S takvim malverzacijama, poanta je njegova reagiranja, on nema nikakve veze jer se spor protiv bivšeg Coning holdinga krivo usmjerava na tvrtku Coning. Inače, ni s jednim ni s drugim Coningom, naglašeno je, Čačić nema nikalive veze otkako je postao ministar

"Ministar Radimir Čačić i danas stoji iza izjave dane prije nego što je imenovan ministrom, te još jednom naglašava da HZMO ne vodi nikakav sudcki spor protiv Coninga”, navodi se u priopćenju iz Čačićeva ureda.

Tužba ipak postoji

Nazvali smo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i od glasnogovornice Ivone Rezo dobili odgovor:

- Odvjetnički ured Zvjezdane Znidarčić je uime tadašnjeg RFMIORH-a Općinskom sudu u Zagrebu 22. listopada 1997. godine podnio tužbu protiv Coninga iz Varaždina i devet povezanih tvrtki radi ispunjenja ugovora o gradnji Doma umirovljenika Medarevo. Do sada je održano jedno sudsko ročište, i to 19. ožujka 1998. godine, a prema usmenoj obavijesti odvjetnice Znidarčić, stanje tog spora ostat će nepromijenjeno dok se ne razriješi pravni status tvrtla Coning. Spor zbog gradnje dubrovačkog Doma umirovljenika nastao je stoga što je RFMIO 1990. godine Coningu isplatio 20 milijuna maraka. Nakon 30 posto obavljenih građevinskih radova posao je zbog rata prekinut, a tri milijuna maraka ostala su neutrošena. Fond mirovinskog i invalidskog osiguranja postigaoje 15. travnja 1994. nagodbu s tvrtkom Coning d.d. po kojoj su neutrošena sredstva revalorizirana na tri milijuna maraka i ugovoreno je da se radovi nastave kada za to budu povoljni uvjeti.

Čačić ostao pri svome

Takvu su nagodbu 20. lipnja 1994. u Zagrebu svojeručno potpisali direktor RFMIO-a Stjepan Brčić i direktor Coninga d.d. Radimir Čačić. Još međutim, nema odgovora na pitanje gdje su nestala tri milijuna maraka. Na to će pitanje odgovoriti sudski spor za koji ministar Čačić tvrdi da nikada nije pokrenut.

Jadran Kapor