Vjesnik: 6. 4. 2000.

Otkaz novinarkama Radio Ritma koje su otkrile prisluškivanje

ŠIBENIK, 5. travnja – Vlasnik i direktor šibenske privatne radio-postaje Radio Ritam Mišo Bijelić donio je odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu dviju novinarki Marine Radić-Belamarić i Dijane Ferić, koje su 16. ožujka u nazočnosti novinara i snimatelja otkrile prisluškivač na telefonskom uređaju kojim se u Ritmu prisluškivalo novinare. Bijelić se branio da nije riječ o prisluškivanju, već nakani da se stane na kraj velikim iznosima za telefonske račune, što su svojim potpisima potvrdili i honorarci zaposleni na Radio Ritmu.
U obrazloženju odluke o izvanrednom otkazu bez prava na otkazni rok i i otpremninu, stoji kako su obje djelatnice odbi
jale raditi poslove i radne zadatke na koje ih obvezuje ugovor o radu, te kako su odnosi između poslodavca i novinarki već neko vrijeme poremećeni. Bijelić novinarkama spočitava i to što su, kako navodi, bez pisane suglasnosti surađivale s drugim medijima. Bijelić je u obrazloženja naveo kako je zaposlenice 15. ožujka izvijestio da će im ponuditi na potpis izmijenjeni ugovor o radu. One su dan kasnije, iskoristivši odsutnost poslodavca i ostalih zaposlenika, u Radio Ritam dovele nekoliko novinara i snimatelja i preturale po stvarima u jednoj od prostorija, podigavši veliku medijsku prašina zbog navodnog prisluškivanja novinara. »Zbog toga sam ja kao poslodavacpretrpio veliku materijalnu i nematerijalnu štetu«, napisao je Bijelić
Dijana Ferić i Marina Radić-
Belamarić namjeravaju pokrenuti radni spor jer smatraju da im je otkaz uručen nezakonito. Inače, obje će novinarke 12. travnja biti saslušane pred istražnim sucem Županijskog suda u Šibeniku Saniborom Vuletinom, koji je proteklih dana ispitao Mišu Bijelića na okolnost prisluškivanja u Radio Ritmu. (J. K.)