Novi list: 6. 4. 2000.

MESIĆ, TOMČIĆ I RAČAN POSJETILI MORH

Premijer otišao prije govora Predsjednika

Ivica Račan otišao je oko 11,15 sati - petnaestak minuta prije kraja, ne odslušavši predsjednikove poruke, a svoj odlazak opravdao susretom s glavnom haškom tužiteljicom Carlom Del Ponte

ZAGREB – “Impresioniran sam načinom na koji se namjerava modernizirati hrvatsku vojsku. Ona će vrlo brzo biti na nivou vojski NATO-zemalja, što je naš strateški cilj”, izjavio je predsjednik Stipe Mesić na kraju jučerašnjeg posjeta Ministarstvu obrane, gdje je odgledao prezentaciju preustroja Hrvatske vojske i MORH-a. Vrhovni zapovjednik oružanih snaga Radoševo je ministarstvo posjetio u pratnji premijera lvice Račanu i predsjednika Sabora Zlatka Tornčića, a tamo su ga uz sve počasti dočekali ministar obrane Jozo Radoš, načelnik Glavnog stožera OS pukovnik Petar Stipetić, i počasna bojna Prvog gardijskog zbora, s pukovnikom Mladenom Miholčevićem na čelu.

Jednosatni zatvoreni radni sastanak, koji je završio kratkim govorom predsjednika Mesića, prvi je napustio premijer Račan. Otišao je oko 11,15 sati - petnaestak minuta prije kraja, ne odslušavši predsjednikove poruke. Račan je svoj odlazak opravdao susretom s glavnom haškom tužiteljicom, Carlom Del Ponte, zakazanim za 12 sati. Na primjedbu novinara da do sastanka još ima dosta vremena, premijer je ljutito odbrusio: “Znate li vi da je na Markovom trgu sada tisuću i pol ljudi?!” O prezentaciji u MORH-u nije htio govoriti.

Prema riječima predsjednika Mesića, tamo su se čule detaljne informacije o tome što Glavni stožer hrvatskih oružanih snaga i Ministarstvo obrane poduzimaju u smjeru modernizacije vojske i reorganizacije oružanih snaga, što bi HV trebalo učiniti kompatibilnom vojskama NElTO-pakta.

O zakonu o obrani i oružanim snagama, koji je ovih dana podigao prašinu u javnosti, tvrdi Mesić, nije se govorilo. “Bilo je riječi o zakonima koji su sada na snazi, i koji se moraju provoditi. A pitanje novog zakona o obrani smo jučer razriješili. Postoji radni materijal, a zakonski prijedlog koji bi bio usvojen u Vladi ne postoji”, naglasio je predsjednik.

On je, također, opovrgnuo nesuglasice oko imenovanja dužnosnika u resoru obrane.

- Tu nema nikakvog spora. Radi se o zakonu. Predsjednik Republike imenuje vojna lica, odnosno šefove uprava, a Vlada imenuje pomoćnike. Mislim da ćemo vrlo brzo riješiti taj problem - rekao je Mesić. Dodao je da “za početak treba potpisati sve što je predloženo, a onda raditi na novoj regulativi”.

LJ. B. M.